Бунт на медиците и във Франция

В сектора на здравеопазването във Франция от години тлее напрежение. Както в България, така и там тече процес на либерализация и приватизация на здравните заведения, а работниците в сектора са принудени да дават все по-тежки и продължителни смени, докато ръстът на заплатите е замразен. Камъкът, който преобърна каруцата се оказа агресия срещу здравните работници в бързата помощ преди няколко месеца. Работниците обаче не обвиняват пациентите, а осъждат все по-напрегнатата ситуация в здравния сектор. Така през март 2019 те създадоха нова организация „Inter-urgences“ обединяваща работниците от спешната помощ. Те искат да бъдат независими от казионните синдикати и лекарските съюзи, за да могат по-добре да се организират за да се борят за подобрение на собствената си ситуация. Днес, няколко месеца по-късно, социалното движение на болничните работници се разраства и получава все по-голяма подкрепа от работници, лекари и синдикати.

Те свидетелстват за “дълбока криза” в болниците. На 11 юни, докато френския Сенат трябваше да приеме промените в закона на министъра на здравеопазването Аниес Бюзин, синдикатите CGT, FO, Sud и CFE-CGC призоваваха за “ден на мобилизация и национална стачка”. В разгара на кризата във френското здравеопазване, политиците се опитват да наложат „допълнителни изисквания към работниците и бюджетите на болниците, за да се справят с нарастващата интензивност на работата“. “Всички сектори на икономиката са засегнати”, се казва в изявлението на синдикатите.

За какво се борят френските медици?

По-добри условия на труд

В комюникето синдикатите изтъкнаха „умората на работниците“.

“Всички сме физически и психологически изтощени, срещаме различни патологии, проблеми със съня, стрес, болки в гърба.” – казва една сестра от парижка болница.

Колективът „Inter-urgences“  на работниците от спешната помощ  подчертава проблемът с „умората и изтощението на сестрите, които след 12 часа работа няма да могат да извършват работата си със степента на концентрация, която изисква грижата за човешки същества. ” Работниците изисква признаване на тези трудни условия на труд чрез, по-специално, „ранно пенсиониране“.

 

Увеличаване на работната сила

Работниците също изискват “увеличаване на персонала”, като мярка срещу претоварването, което се е превърнало в норма за медицинските сестри. В действителност, броят на пациентите, лекувани в спешни случаи, се е увеличил от 10 милиона през 1996 г. на 21 милиона през 2016 г., като днес, в 2019 тази бройка отдавна е задмината. “Дейността ни се удвои, но не удвоихме персонала”, отбелязва например Тарак Мокни, мениджър на Спешна помощ. Проблем, който признава и министър Анес Бузин, който говори за “масов и непрекъснат поток от нови пациенти към спешните отделения”.

“Настояваме за  създаването на 10 000 нови позиции – медицински сестри и помощници – в 550 болници във Франция” – казва една от протестиращите медицински сестри.

 

Увеличение на заплатите

С увеличаването на работната сила идва и въпросът за средствата. “Годините на стягане на коланите и икономии, ръководени изключително от счетоводното виждане за краткосрочни спестявания, доведоха до сериозни поражения за нашата здравна система”, заявяват от интерсиндикалната организация. Френската болнична федерация обяви, че от 2005 г. са поискани спестявания от здравните заведения на стойност повече от 8,6 милиарда евро. “Не можем да продължим да работим със същите финансови средства, докато в същото време търпим 5% увеличение на дейностите всяка година”, заяви директорът на болниците. Конкретно, стачкуващите сестри настояват за увеличение на заплатата с допълнителни 300 евро нето на месец.
Слагане на край на практиката на ограничаване на броя на болничните легла

И накрая, работниците от спешна помощ са обезпокоени от ограничаването на броя на леглата за прехвърляне на пациенти към други болнични услуги. “Няма повече предпазен клапан, изглежда, че никога няма да спре”, казва Филип Фрадин, ръководител на Спешна помощ на Ла Рош сюр Йон. Ето защо синдикалния съюз изисква “слагане на край на практиката на премахване на легла“.

На снимката са описани проблемите разлепени от стачкуващите медицински работници в тяхното отделение:

Първа линия: липса на места в болницата, липса на човешки ресурси, социални неравенства в здравеопазването

Бтора линия: ежедневни проблеми, физическа агресия, вербална агресия

Трета линия: увеличаване на активността, инфекциозен риск, твърде малка структура

Последна колонка: опасност за пациентите, опасност за работниците

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *