Вълна от репресии в Аржентина

61153_ff65

Репресии и “адаптация” – две части на един и същи план

В резултат от новия правителствен план за социално – икономически „адаптации”, нараства и броят на репресивните мерки насочени срещу обикновените хора. Повишават се  таксите за ползуване на обществените услуги на национално ниво, ниво провинции и общинско ниво. Увеличените цени на обществения транспорт и постоянните спирания на тока, допълнително удрят най-бедните слоеве от населението на страната.

Целта на всичко това е да бъдат съхранени и увеличени печалбите на капиталистите, като непрекъснато сме свидетели на нови договорки между тях и държавните чиновници.

Тежките присъди срещи петролните работници  в Лас Ерас, провинция Санта Круз,  са демонстрация на тази политика на репресии и съдебни преследвания срещу тези, които протестират, борят се и предизвикват привилегированите структури.

Изселванията от Буенос Айрес на семейства на бездомници е още едно доказателство, потвърждаващо нашите оценки.

Новата атака против лагера на заселници в района на Малвина – Аржентина в провинция Кордоба, беше извършено от криминална банда, свързана с UOCRA („Работнически съюз на строителите в република Аржентина”, казионен, ”жълт” профсъюз.). Около 80 лумпени са нападнали зоната, където е асамблеята на протеста против съоръжения и обекти на биотехнологичната корпорация „Монсанто” и където вече няколко месеца се оказва съпротива против фабриките извършващи агротехническо замърсяване. Протестиращите се противопоставят на методите на “Монсанто” за обработка на посевите, т.нар, фумигация, в резултат от която се увеличава риска от различни заболявания, като левкемия и рак (Фумигацията е метод за контрол на вредителите, при който пространството се изпълва изцяло с газообразни пестициди /фумиганти/- бел.превод.).

Ние от “Аржентинската регионална работническа федерация” (FORA), заявяваме, че репресиите и „адаптацията” са част от един и същ план за настъпление срещу работническата класа, план,  използуващ различни механизми и средства. В същото време, докато съдилищата наказват жестоко социалните протести  и радикалните действия на профсъюзите, налагат тежки присъди на всички, които отхвърлят реакционните методи на икономическа „адаптация”, жандармерията, полицията и паравоенните  банди просто прибягват към грубо насилие.

Пред лицето на всичко това, ние отново потвърждаваме привързаността си към прякото действие в борбата, като основно средство за съпротива на угнетените, към активната солидарност и самоорганизация, без посредничеството на бюрократи и демагози.

Прес-секретарият на Аржентинската регионална работническа федерация (FORA-AIT)

Януари 2014 г. 

FORA-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *