Започна стачката в БДЖ

От днес започна безсрочната ефективна стачка на служителите в БДЖ. Тя се изразява в спирането на пътническите и товарни влакове в часовете от 8 до 16.00 ч. Всеки ден докато не бъдат постигнати конкретни договорености с министерски съвет и компанията която стопанисва железниците.

Над 100 железничари излязоха на първи перон на Централна гара в София. Водени от лидера на Синдиката на железничарите Петър Бунев работниците скандираха “Искаме си правата” и “Стачка” и “Оставка”

Във Варна около 80 души излязоха на протест на ж.п. гарата.

На гара Пловдив беше задържан международният влак Истанбул – Белград, тъй като беше пристигнал след започване на стачката. Имаше задържани още 4-5 композиции. На централния перон се събра инпровизиран протест.

Стачкуващи служители на железниците излязоха на инпровизиран  митинг и на гара Видин.

На гара Мездра, беше задържан бързия влак София – Лом и още една товарна композиция.

В Бургас на протестен митинг се включиха около 150 човека.

Протестни митинги и спиране на движението бяха организирани още в Русе, Горна Оряховица и Плевен.

На гарата в Русе беше задържан влакът Самуил – Горна Оряховица. На гарата в Горна Оряховица беше задържан влакът Плевен – Варна.

Задържани бяха още днес влаковете Кулата – София и Земен – София.

Организаторите на стачката заявиха пред медиите, че в различни части на страната ръководството на БДЖ е оказвало безпрецедентен натиск върху свои служители, които са искали да се включат в протестните действия на своите колеги, като са им били отправяни директни заплахи, изготвяли са се списъци с личните данни на протестиращите и др.

Стачката продължава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *