Защо да се присъединя към АРС?

285545_503269449719137_1508257527_n

Не е трудно да се разбере, че работниците и нашите работодатели нямаме едни и същи интереси. Работниците искаме по-малко часове, по-високо заплащане и по-добри доходи.

Ние искаме нашата работа да бъде по-малкo скучна и по-безопасна. Искаме повече контрол върху това как произвеждаме стоки и предоставяме услуги. Искаме смислена работа, която допринася за нашите общности. Нашите работодатели, напротив, искат от нас да работим по-дълго, по-усилено, по-бързо, и по-евтино. Те искат да отделят по-малко за безопасност и изискват абсолютен контрол над всички решения, работни графици и действия на работното място.

Практическите ползи от синдиката

Най-лесният начин да си помогнем един на друг на нашите работни места и най-лесният начин да подобрим нашите условия на труд е да се присъединим към синдикат. Ето защо работодателите се борят толкова усилено и използват всякакви средства за да държат синдикатите извън техните офиси и предприятия. Работниците, членуващи в синдикат, обикновено получават по-високо заплащане и повече сигурност на работното място, по-добри обезщетения и по-малко проблеми с графика. По-доброто заплащане е равно на по-малко часове работа и повече часове за да се наслаждаваме на хубавите неща в живота. Работните места на членуващите в синдикат са по-безопасни и те се сблъскват с по-малко тормоз, дискриминация и лошо отношение. Това е така, защото синдикатът дава на работниците правомощия да вземат решения на работното си място. Колкото по-малко оставяме нашите работодатели да вземат всички решения, толкова по-добър ще бъде нашият живот. Също така, синдикатите предоставят взаимопомощ и градят общност. Това означава помощ при проблеми на работата, но това може да означава и помощ с проблеми в квартала, помощ срещу колекторска фирма или проблеми с хазяина.

Защо всеки работник трябва да се присъедини към синдикат

Независимо дали вашата работа е “гадна” или е “доста добра” (поне в момента), ние в АРС вярваме, че трябва да се присъедините към нас поради няколко причини. Ние трябва да започнем да се застъпваме за нашите колеги на нашите работни места и в нашата сфера на дейност изобщо. Попитайте колегите от вашата смяна: колко от тях работят на две или дори на три места? Колко не могат да си изплатят кредитите или срещат трудности при плащането на сметките или наема? Ние имаме дълг към нашите колеги, както и към тези, които ще дойдат след това, да подобрим ситуацията на работните ни места.  Единственият начин да направим това е да се организираме заедно. Когато се обединим около общия ни опит и интереси, ние можем да подобрим нашите работни места и индустрии. Нашият труд, а не нашите шефове, е това, което движи нещата и ние можем да използваме тази сила, за да подобрим условията на труд и живота в нашите общности в краткосрочен план.

Присъединявайки се към АРС, вие се присъединявате към един синдикат, който има дългосрочна визия и план за организиране на работата под контрола на работниците, без шефове, демократизирайки нашите индустрии и икономика.

Като член на АРС, вие получавате:

1) Организатори доброволци, които ще ви помогнат ако решите да организирате работното си място и индустрия.

2) Постоянен достъп до юридическа помощ от адвокатите на синдиката

3) Организационна синдикална експертиза в областта на стратегията, медиите, общностна подкрепа, изграждане на инфраструктура, и договаряне на работното място.

4) Ангажимент за демократичен синдикализъм, което означава, че членовете на синдиката имат пълен контрол над собственото си организиране, кампании и насока.

5) Международна подкрепа от нашите приятелски организации в цял свят.

6) Взаимопомощ и подкрепа на работното място и извън него.

7) Участие във всички практически семинари, обучения, квалификационни курсове на синдиката.

8) Участие в инструментите за взаимопомощ,  взаимоспомагателна каса, безплатни курсове по компютърна грамотност и чужди езици, водени от доброволци на синдиката.

9) Месечния бюлетин на АРС

ЗА АРС

Автономен Работнически Синдикат бе основан в София през 2010г.  От тогава, до днес, с общи усилия успяхме да създадем една жизнена организация със стотици членове, като към момента разполагаме с 5 секции в различни градове в страната, а три нови секции са в процес на организация. Изградихме и солидна международна мрежа с приятелски организации от 14 страни в Европа, Америка и Азия. Ние сме учители, социални работници, продавачи, строители, бармани, компютърни програмисти, монтажисти, сондьори, офис работници и много други.  При нас членуват и много студенти, пенсионери и безработни. Синдикатът е отворен за всички освен за работодатели и за служители от силовите държавни структури. Вие имате законно право да се присъедините към синдикат, както и да запазите своята анонимност пред работодателя. Зависи единствено от вас, дали ще решите да се организирате заедно с вашите колеги или приятели. Нашият синдикат се ръководи от работници-доброволци и това означава, че самите ние управляваме организацията, а не някакви профсъюзни босове или бюрократи. АРС не се контролира от и не е свързан с никоя политическа партия или институция. Синдикатът се издържа единствено чрез членски внос от работниците, който се използва само за синдикална дейност, организиране на стачки и кампании. В резултат на това, месечните такси са ниски.

Присъединете се още днес!

Нищо няма да се промени, докато не се организираме. Присъединяването към АРС е лесно. Просто ни се обадете. Колкото по-рано го направите, толкова по-скоро нещата ще се подобрят и толкова по-скоро, вие, а не шефовете, ще се възползвате от хубавите неща в живота.

230163_143497232388649_7317335_n1

  • Адрес: София, бул. Ген. Скобелев 62
    Варна, бул. Христо Ботев 3 ет.2
  • GSM: 0878609886 0878795023
  • Имейл: arsindikat@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *