Испания: в памет на анархо-синдикалистите, участвали в битката за Гуадалахара

PENTAX DIGITAL CAMERA

На 25 януари 2014 г. организацията на Националната конфедерация на труда (CNT) в Гуадалахара, проведе мероприятие в памет на анархо-синдикалистите, участвали в битката срещу фашистите на фронта в Алто – Тахун, в северозападната част на тогавашната  испанска провинция Гуадалахара.

В първите седмици на Гражданската война, ситуацията около селищата Канредондо и Абанадес останала спокойна чак до февруари- март 1938 г., когато, след битката при Теруеле, 4-ти корпус на републиканската армия под командването на анархиста Сиприано Мера, започва настъпление по цялото протежение на фронта.

Задача на настъплението е да се отслаби натискът на войските на Франко, които се готвят за пробив по направление към Средиземно море.

Боевете за Алто – Тахун могат да бъдат наречени една от “забравените битки”, защото са малко известни и малко проучени. Съвсем наскоро един университет пристъпи към разкопки и изучаване на многочислените останки, които крие ландшафтът на местността. В тази битка, в която несъмнено основна роля играе Сиприано Мера и други анархисти, се стига до стотици загинали, ранени и пленени, а линията на фронта, за съжаление, почти не се променя.

В продължение на месеци ние се опитвахме да поставим мемориална плоча в селището Абанадес, където има музей, свързан с битката и се водят най-различни дейности, но поради отказа на властите, СNТ- Гуадалахара реши да я постави на развалините върху военната обсерватория, която в дните на боевете е служила като команден пункт на Сиприано Мера, и която, за съжаление в момента е в развалини.

images

Сиприано Мера

Въпреки студения и мрачен ден и стръмната пътека от магистралата до хълма Канредондо, се събрахме повече от 60 другари и приятели, с които прекарахме няколко часа, припомняйки си историята,  отбелязвайки паметта на Сиприано Мера, както и другите загинали анархисти и антифашисти.

guadalajara_581

guadalajara_597

Някои от присъстващите решиха да произнесат слова за битката за Алто-Тахун, за значението й в Гражданската война и да разкажат за бойните действия на този фронт. Другарите от синдикалната секция на строителните работници, закрепиха паметната плоча на стената на командния пункт, след което изпяхме химна A las barricadas ! ( “На барикадите ! ), завършвайки деня със скромна вечеря сред малки дъбове и унищожени окопи, и накрая посетихме на музея в Абанадес.

Хуан Пабло Калеро,  СNТ- Гуадалахара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *