Край на стачката в железниците

На 23-я ден от стачката в железниците синдикатите отстъпиха и сложиха край на протеста в НКЖИ и заявиха, че обмислят спиране на стачните действия в “БДЖ Пътнически превози” поне до средата на януари.

Преди това в сряда бе подписан Колективният трудов договор в “БДЖ Товарни превози”, което прекрати недоволството.

Стачните комитети в Национална компания “Железопътна инфраструктура” взеха решение за прекратяване на стачката от събота,  въпреки че няма подписано стачно споразумение и Колективен трудов договор. Това съобщи председателят на железничарския синдикат на КНСБ Петър Бунев, предаде БГНЕС.
“Те не виждат смисъл повече да се стачкуват при положение, че не може да се постигне нищо или ако се постигне, да бъде по-лошо от преди. Ако ръководството на НКЖИ тръгне да намалява доходите, ще започнем процедура за нова стачка”, добави Бунев.
Той обясни, че по-рано днес синдикатите са напуснали преговорите по новия колективен трудов договор за работещите в НКЖИ, тъй като не са били съгласни с предложението на ръководството на дружеството за съкращенията.
Вече близо осем часа продължаватпреговорите на ниво работни групи за новия колективен трудов договор в “БДЖ- Пътнически превози”. Ако се стигне до подписването му, стачката и там ще спре.
“Ще предложа днес на стачните комитети в БДЖ и там да се прекратят стачните поне до средата на януари. Не искам да мъчим най-уязвимата част от населението и пенсионерите да не могат да си видят внуците заради стачката. Ние показахме, че можем да правим стачка, но най-важното е да имаме резултати”, каза още Бунев.
От БДЖ съобщиха, че днес от 244 влака, които е трябвало да се движат по времето на стачката, спрени са били 35. Според синдикатите спрените влакове са били 60. Двете страни и днес имат различни гледни точки за това колко души са стачкували. Според БДЖ са стачкували около 20 железничари, а според синдикатите – стотина.
Общо 1050 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството за доброволно напускане, съобщиха от пресцентъра на компанията. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.
Източник: www.dnes.dir.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *