Лицемерен, по-лицемерен, ГЕРБ

За незаконните бараки – прошка няма, за незаконните ски писти – променяме закона.
Десислава Лещарска

“България има волята да се бори с незаконното строителство“, “Държавата ще си сложи къщичката в ред“ – тези патетични изказвания често могат да се чуят на пресконференциите на регионалния министър Росен Плевнелиев. От около година той и подчинената му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са непреклонни пред незаконни рибарски бараки край морето, пристройки на бедни семейства, вехти бунгала край язовирите, съборетини на плажа, че дори и огромни басейни на Слънчев бряг. Акциите по събарянето са шумни с участието на министри, кметове, шефове на агенции и, разбира се, журналисти и телевизионни камери. Е, няма нито един съборен митничарски палат, издигнат в чашката на язовир, но, както ни обясняват, скъпо платените адвокати на собствениците прилагали долни юридически номера, за да отложат неизбежното или пък направо да оборят заповедта за събаряне в съда.

Друг пръв радетел на националните интереси в правителството на ГЕРБ несъмнено е икономическият министър Трайчо Трайков. Той безстрашно размаха пръст на партньора за белот на премиера и генерален директор на “Лукойл България“ Валентин Златев. Обвини го в картелно споразумение, непрозрачно ценообразуване и прокарване на руските интереси в България. Уволни шефа на НЕК Красимир Първанов, защото подписал под руски натиск споразумение 12 с “Атомстройекспорт“. То задължавало България и Русия да подпишат до 1 юни тази година “окончателно споразумение за изграждането на АЕЦ “Белене“. Няколко месеца по-късно “Лукойл“ си продава горивата на цени почти без промяна, а за “Белене“ все така нищо не се знае.

Именно тези самоотвержени държавни мъже на оперативно заседание на Министерски съвет в сряда (на което не се води стенограма) взеха едно доста “интересно“ решение – да променят Закона за концесиите, за да узаконят заграбването от “Юлен“ АД на 65 хектара държавна земя на територията на Национален парк “Пирин“. На тези земи изключителна държавна собственост концесионерът на ски зона Банско вече е изградил писти и лифтове, от които печели солидни суми. Загубите за държавата се изчисляват на 100 до 500 хиляди лева годишно. Опциите да се прекрати договора с “Юлен“ заради нарушенията или да се съборят незаконните съоръжения строителният и икономическият министър Плевнелиев и Трайков нарекли “безумни“. И решили да променят закона. Към тях се присъединил и министърът на спорта и физическото възпитание Свилен Нейков, за чиято дейност извън лобистките предложения за имоти и пари на спортните федерации и футболни клубове се знае малко.

Несъмнено поведението на Плевнелиев и Трайков повдига много въпроси, но още по-любопитни са изказванията на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, чиято главна задача е да се грижи за опазването на българската природа и биоразнообразието. “Безразлично ми е какво ще се случи с този договор и дали ще бъде продължен, но икономическият, регионалният и спортният министър са категорични, че е изключено да затваряме скизоната”, каза тя в сряда вечерта пред БТА. Щом на екоминистъра й е безразлично за беззаконията в българските планини, какво остава за онези, които не са полагали клетва “да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа“.

Според еколози подобно правителствено решение е недопустимо в правова държава и най-вероятно ще се третира като непозволена държавна помощ от Европейската комисия. Брюксел вече стартира наказателна процедура срещу България заради еконарушения в Пирин, извършени именно от “Юлен“ АД – изграждане на лифт и тунел без оценка за въздействие върху околната среда.

“Защо си мислят хората в Несебър, че Европа ще ни налива пари за магистрали, ако нямаме устойчиви проекти и не спазваме правилата? Има ли беззакония, спират парите!“ – тези думи са на министър Плевнелиев от 20 ноември 2010 г. пред “Дарик“. Добре е той и колегите му от ГЕРБ да си ги припомнят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *