Международната Работническа Асоциация организира серия от събития в Австралия

aust350

В продължение на 12 дни в началото на февруари, членове на Секретариата на МРА(Международната Работническа Асоциация) посетиха Австралия. Те организираха серия от публични събития, семинари и срещи с анархисти и либертарианци. Пътуването целеше насърчаване на идеите на анархо синдикализма и споделяне на успешни практики и инструменти, които работниците могат да използват, позовавайки се на опита на МРА. Това беше и едно пътуване на добра воля и солидарност по повод на 30-годишнината на ASF( австралийската секция на МРА) и 60 годишнината на МРА в Австралия. Както знаем, много български и испански емигранти от CNT успяха да запазят наследството и да разпространят анархо синдикалистките идеи в тази страна.

Публични събития бяха проведени в най-големите градове в Австралия – Бризбейн, Сидни, Мелбърн и Пърт. Посещаемостта беше висока, и съставена не само от членове и симпатизанти на ASF , но и от други свободомислещи хора. Проведоха се семинари и дискусии. Едно от събитията се проведе от Jura Books, a дискусииte се състояха в Анархисткия клуб в Мелбърн. Членове на ASF и Секретариата посетиха последния жив ветеран от испанската революция в изгнание и друг дългогодишен активист на CNT, роден в изгнание. От името на Международната Работническа Асоцицация, ние им пожелахме много здраве и щастие и им благодарихме за работата им в разпространението на идеите на анархо синдикализма и МРА в Австралия.
По време на пътуването ние също организирахме протест пред испанското посолство в Мелбърн, на който поискахме освобождаването на кукловодите, арестувани от испанската държава по скалъпени обвинения. (Един от тях е наш другар от CNT-Alt.)
Също така, проведохме разговори с членове на други синдикати, свързани с ASF – “Общата работническа Асоциация” , “Съюза на Транспортните работници” и “Телекомуникационния Работническа Съюз”. По време на нашето посещение, първият от тях беше по средата на  преговори с други синдикати относно сключване на колективен договор в една голяма телекомуникационна компания.

Много ни зарадва големия интерес към общите дела в Австралия , както и факта че ASF върви напред. Благодарим на всички другари от ASF и останалите (Jura Books, MAC, и т.н.), за тяхното гостоприемство, за хубавия прием и възможността да се срещнем и да дискутираме.

Да живее анархо-синдикализма в Австралия и в целия свят!

Секретариат МРА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *