Най-големият завод на Нутела в света е блокиран от френски работници

Напрежението се засилва във фабриката в Нормандия, където работниците от синдиката Работническа Сила стачкуват вече седмица.

Заводът произвежда невероятните 600 000 буркани от Нутела ежедневно – което представлява една четвърт от световното производство на продукта. От ръководството на Фереро Франс, американската компания управляваща заводите за шоколад, заплашват работниците с тежки финансови санкции, ако продължават да стачкуват в понеделник.

Но тази заплаха не възпря синдикатите. От Работническа Сила потвърдиха, че повече от половината от 350-те служители на фабриката продължават стачката, за да изискват увеличение от 4,5% на заплатите, еднократни бонуси от 900 евро и по-добри условия на труд.

“Това е война, гневът се увеличава” – заяви Фабьен Лакабан – работник от синдиката.

Компанията вече се е съгласила на увеличение от 1,7% за най-нископлатените работници и еднократни бонуси ди 400 евро, които според работниците са достатъчни, за да компенсират нарастващите разходи за живот. Синдикатите също се противопоставят на влошаващите се фабрични условия и нарастващия натиск за увеличаване на производителността.

От ръковоството на компанията, започнаха целенасочена кампания в опит да разделят работниците, като заявиха, че “ще защитят работниците, които не стачкуват”, и искат да възобновят диалога – но не и докато работниците не престанат да блокират фабриката. Следващите преговори са насрочени за 13 юни.

“Ръководството на компанията е посветено на защитата на по-голямата част от служителите, които не желаят да вредят на растежа на бизнеса. Надяваме се скоро да се възобнови нормалното функциониране на фабриката” – пише в официална позиция на мениджмънта на компанията.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *