Отворено писмо с лична позиция на Радомира Иванова и Мергюл Хасан

Отворено писмо с лична позиция на Радомира Иванова и Мергюл Хасан, част от Изпълнителния комитет на Автономна работническа конфедерация във връзка със „Зеления сертификат“.
(Очаквайте скоро и обща официална позиция по темата на Автономна работническа конфедерация)
През последните няколко месеца получихме многобройни сигнали за дискриминация и манипулация срещу служители на работните им места във връзка с така наречения „зелен сертификат“. По закон никой работодател не може да лиши работник от правото му на труд заради това, че отказва да се „сертифицира“, но на практика в момента масово се случва именно това. Работодатели погазват базови права и се чувстват морално легитимирани да го сторят. Основна причина е официалната позиция в полза на ваксините от страна на властимащи и стигматизирането на скептичните към нея граждани и обществени личности, което протича в медиите.
Това се случва на фона на статистически данни, показващи еднозначно, че между 60 и 80 процента от българското население е твърдо против мерките в настоящия им вид, макар да се е срещало с вируса под една или друга форма. Имаме предвид, че най-малкото всеки един от нас има познати и роднини, които са боледували или дори за съжаление са си отишли от този свят, както и познава достатъчно ваксинирали се и е в течение с техния здравен статус. Въпреки тази „сверка с реалността“ и усетената на свой гръб висока смъртност, желанието за ваксинация и „сертифициране“ не се повишава.
Отчитайки всички тези факти, стигнахме до извода, че подобна политика явно не е адекватна, но за сметка на това води до социално напрежение и разделение. Тя допринася за допълнително пречупване на българските работници, болшинството от които поначало живеят с усещането, че са безпомощни срещу своеволията на своите работодатели. Последните действат безнаказано, провокирани от изказванията на водещи политически личности, и се чувстват морално оправдавани да продължават. Следвайки призиви за ваксинация на най-високо държавно ниво, те склоняват свои служители към нежелани действия спрямо собствените им здраве и живот.
Този факт бе приет от много трудещи се като поредното доказателство, че в България те де факто не се ползват от реални права. В този смисъл отношението на настоящите управляващи към темата с ваксинацията води до допълнително задълбочаване на социалното неравенство и вреди изключително много на българския работник.
В следствие на това се почувствахме призвани и длъжни да участваме в редица протести срещу въведените Ковид-19 мерки още преди последния голям такъв, организиран на 12.01.2022. Автономна работническа конфедерация беше и на това събитие, без да бъде негов организатор. Участвахме, защото според собствените ни наблюдения този протест, макар организиран основно от името на политическа партия, беше подкрепен от различни граждански и други политически организации. Участвахме със знамената си, именно за да се разграничим от партиите, които бяха представени, и защото не желаем да се крием зад тях. Бяхме рамо до рамо с наши членове, които претърпяха драматични събития на работното си място, вследствие на пандемичните мерки през последните месеци.
Уверяваме всички, че продължаваме да поддържаме линията си на безпартийност. Оставаме отворени за работещи хора с различни възгледи. Готови сме да подкрепим всеки, който е изпаднал в трудна ситуация във връзка с пандемията. Други типични проблеми, свързани с настоящата пандемия, макар и по-редки, са например:

  • Неосигуряване на възможност за работа в защитена среда.
  • Отказ за осигуряване на възможност за работа от дома, дори и когато характерът на дейността го позволява.
  • Отказ от заплащане на тестове, които се изискват по закон за сертифициране.
  • Негативно отношение и дискриминация срещу хора, които се ваксинират, но работят с колеги и ръководители, които са фанатично настроени против ваксините срещу Ковид-19.
    В същото време Автономна работническа конфедерация участва активно в дискусии за намиране на алтернативни политики за защита на здравето на работниците в условията на тази и следващи пандемии. По фактор смъртност България е водеща от години, а паралелно с това състоянието на здравната система се влоши драматично отдавна. Тя реално бе вече срината към момента на започване на пандемията. На този фон е изключително трудно да се прецени обективно доколко тези два фактора и до каква степен липсата на имунитет срещу вируса Ковид-19 доведе до допълнителните смъртни случаи в нашата страна. Именно затова и взимането на адекватни мерки, които да се посрещнат с доверие от обществото, се оказа толкова трудна задача.
    В тази връзка активно подкрепяме предложенията за реформи в здравеопазването на нашите партньори от СБМС (Синдикат на българските медицински специалисти), с които работим в рамките на НКТ (Национална конфедерация на труда). Те отдавна развиват своя визия за реформа в здравеопазването, която дългосрочно ще подобри цялостния здравен статус на населението и ще намали смъртността неимоверно. Ние напълно ги подкрепяме. Тяхната дейност е изключително важна, първо, защото прогнозите за развитие на вируса не са еднозначни и трябва спешно да се постигне работещ консенсус по темата в обществото ни и, второ, защото за съжаление според прогнози на учени ни очакват и бъдещи пандемии, които може би ще бъдат още по-тежки от настоящата и ние заедно трябва да подготвим здравната система за тях по най-добрия начин.