Позиция на Международната работническа асоциация за събитията в Украйна

rsyПонастоящем в Украйна се вихри борба за власт. В тези събития вземат дейно участие и много хора от работническата класа, чийто интереси се игнорират от държавата и капитала, а материалното им положение, често е драматично – работниците се надяват на промени и по-добро бъдеще.

Да се бориш, да протестираш, да стачкуваш – това е нормална и позитивна реакция против системата основана на несправедливост и репресии. Нашата солидарност винаги е на страната на трудовия народ и против всички тези, които го експлоатират, управляват, мамят, използвайки властта за да контролират реалните лостове, влияещи на обществения живот. Но разбира се, необходимо е да отбележим фактът, че сегашните протести прикриват борба за власт между различни буржоазни групировки, претендиращи за политическата власт, което от своя страна, не би довело до нищо добро за обикновените хора, а само би сменило името на управляващата клика.

Ние решително осъждаме репресиите и насилието, независимо от това дали се използват от представители на държавата или от бандити, преследващи свои интереси. Каквито и да са аспектите на този конфликт, ясно е, че не можем да подкрепим нито една от властническите групировки. Ние заставаме както срещу репресивния режим на Янукович, така и срещу господстващите тенденции сред “опозицията”, чийто спектър се простира от евроентусиасти, наивно вярващи в митовете на неолиберализма, до националисти и откровено фашистки групи.

Правителствата на страните на Европейския съюз, които в очите на някои украинци изглеждат като своего рода “спасители”, могат да тормозят своите народи не по-зле от Янукович, а трудещите се от тези европейски страни, знаят много добре, че реалността в ЕС е такава, че нищо не им гарантира по-висок стандарт на живот – напротив .

Това, което действително е нужно в момента в Украйна е движение, което да поведе хората в настъпление срещу главните виновници за бедността и репресиите : Държавата и Капитализма. Ние призоваваме всички трудещи се хора и всички либертарни организации в Украйна да не позволят на господстващите фракции да ги използват като пешки или като полезни идиоти. Ние ги призоваваме да свикват масови народни асамблеи и да издигат алтернативни лозунги и цели в своята борба !

Да живее борбата за либертарна социална революция !

Секретариат на Международната работническа асоциация

http://www.iwa-ait.org/content/current-events-ukraine

1622631_10152149504494383_510573635_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *