Полша: Победа на работниците от Белхатовската болница

warszawa2

Съпротивата на работниците от болницата в провинциалния полски град Белхатов, които в течение на няколко месеца се бореха за своите работни места, завърши успешно. Работниците по почистването и поддръжката на сградата отново постъпиха на работа в болницата. Те са били наети от новата фирма подизпълнител “Делфа” и ще работят на трудови договори, което беше едно от основните искания в тази борба.

От края на април тази година, болничните работници от обслужването и поддръжката  останаха без работа заради съмнителните действия на фирмите “Напшуд” и “Дозорбуд”, които нарушаваха трудовото законодателство. Не беше ясно кой всъщност се явява техен работодател. Вместо тях на работа се наемат външни работници с временни или “боклучави” договори. От тогава досега, работниците провеждат множество протести, изискващи възстановяването на нормалните трудови договори. Работниците се свързаха със “Съюза на синдикалистите в Полша” (ZSP, секция на Международната Работническа Асоциация) и заедно с нея организираха демонстрации в Лодз, пред общината и главния офис а на “Напшуд”. Следващите демонстрации на “ZSP” бяха проведени във Варшава пред Министерството на здравеопазването и труда и пред  Сейма. Като част от протестната кампания, бяха изпратени стотици писма, факсове и имейли от цяла Полша и от чужбина. Акция на международна солидарност пред посолствата на Полша в Братислава организира и “Пряко действие” (секция М.Р.А. в Словакия).

Въпреки, че работниците не получаваха заплати за времето на протеста, те до край проявяваха солидарност и винаги действаха заедно. Благодарение на това,  постигнаха победа и могат да служат на другите за пример. Тази борба показа, колко е важно съгласуването на действията. Новият профсъюз на болничните работници в Лодз, секция на Съюза на синдикалистите в Полша, ще продължи  да защитава правата на работниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *