Работници блокираха обувна фабрика във Ветрен

Протести и блокади в завода за производство на обувки в град Ветрен. 120 души бяха съкратени без предизвестие в началото на годината заради закриване на производствената дейност. Те настояват да получат полагащите им се две заплати и обезщетения.  Работниците организираха блокада на предприятието и заявиха, че няма да допуснат собствениците да изнесат машините си, докато парите им не бъдат изплатени.

Всичко това се случва само няколко седмици след като идентичен случай разтърси Дупница. Отново става дума за чуждестранен предприемач, който, след като години наред експлоатира местните работници, които работят в мизерни условия и прекомерно работно време срещу мизерно заплащане, в крайна сметка отказва да плати дори и него, прехвърля фирмата на трето лице и бяга.

В случая, става дума за италианския предприемач Клаудио Соргато.  За да избегне преследване, той прехвърля завода за производство на обувки на социално слаба жена, а фирмата се ликвидира без да бъдат изплатени дължимите суми на работниците. Днес (28 февруари) се очаква той да опита да изнесе машини и оборудване от завода, но работниците вече са блокирали входа на предприятието и се заканват, че няма да позволят това да се случи.Работнички от завода разказаха, че преди години са осъдили Соргато, но съдия-изпълнител не успял да го открие. Една от жените разказа, че ако излезеш в болничен, следващият месец ти броят неплатена отпуска за дните, в които си бил болен. Представители на държавните органи заявиха, че не могат да помогнат на работниците, защото прехвърляйки фирмата, Соргато се е освободил от задължения към нея. В същото време, местните хора заявиха, че застават твърдо зад борбата на работниците и обявиха готовност да се включат в блокадите, ако собственика опита да използва полицията или частни охранители за да пробие блокадата.

Припомняме, че само преди няколко дни, работничките от друг цех във Ветрен, този на фирма „Еко скарп”, също собственост на италиански предприемачи, организираха протест и жива верига, а след това окупираха работните си места с искане за изплащане на заплатите за декември и дължимите обезщетения. Тогава фирмата изпрати свои наемници с кран и прицеп да прибират останалото в заключените помещения имущество.  Водачът на една от машините опита да избута с бронята си хората.

Автономен Работнически Синдиакт изразява солидарност с борбата на работниците във Ветрен. Ние знаем, че случаите във Ветрен, както и случая в Дупница не са инцидент, а практика в текстилния сектор в региона, доминиран от чуждестранни инвеститори. Те се възползват от икономическото състояние и липсата на перспектива за да организират една систематична експлоатация над работниците носеща им огромни и бързи печалби за сметка на работниците и техните семейства. Всичко това става възможно поради липсата на ефективни синдикални организации в сектора, както и с мълчаливото съгласие на държавата, ангажирана с подкрепа за инвеститорите, но не и за работниците.

One thought on “Работници блокираха обувна фабрика във Ветрен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *