Работодателски произвол в Градски Транспорт – Варна

Общинското дружество Градски Транспорт ЕАД във Варна влезе в обектива на националните медии преди 2 месеца, когато директорът Злати Златев обяви, че за коледните и новогодишни празници, компанията смята да съкрати над 270 транспортни работници. В условията на извънредно положение и взрив на безработицата в страната, и въпреки факта, че държавата раздава стотици милиони левове на частни компании за да задържат работниците си, съкращенията в Градски Транспорт – Варна са меко казано скандални. Въпреки протестите на транспортните работници и техните семейства, които продължиха седмици наред, ръководството на дружеството отказа каквито и да било преговори и отлагане на съкращенията и на 31 Декември на връх нова година – стотици работници допълниха редиците на все по-нарастващата опашка пред варненската трудова борса.

Но скандалите в Градски Транспорт – Варна не започват и не свършват с престъпните съкращения. Дружеството от години е сочено от варненци като раздвъдник на корупция и работодателски произвол. Докато кражбите и злоупотребите от страна на ръководството са нещо, което за съжаление можем да отбележим като “обичайна практика” в повечето общински дружества във Варна, това, което отличава Градски Транспорт е тоталното погазване на трудовото законодателство и правата на работещите. Дружеството се управлява чрез заплахи и репресии упражнявани от пъстра, но успешна симбиоза между борда на директорите, общински съвет и казионните синдикати – обединени около общия интерес да държат работниците в страх и подчинение.

Тази симбиоза прави възможни груби нарушения на закона, да минават безпроблемно, като например миналия месец, когато работниците бяха принуждавани да се подписват под бял лист хартия, без да знаят какво подписват, под заплаха, че няма да си получат ваучерите за храна. Ако подпишеш – получаваш ваучер, ако не подпишеш – не получаваш. Ако попиташ какво подписваш – не получаваш отговор … не получаваш и ваучер.

Поредния скандал в Градски Транспорт лъсна едва преди няколко дни, когато се оказа, че ръководството на дружеството укрива колективния трудов договор от работниците. Нещо повече – казионните синдикати в дружеството – КНСБ и Подкрепа – крият колективния трудов договор от собствените си членове. След категоричния отказ на ръководството, както и на КНСБ и Подкрепа да покажат договорите на своите членове, заедно с част от работниците се опитахме да получим съдействие от Инспекцията по Труда във Варна, но без резултат. Съучастието на местната инспекция по труда в укриването на документи от страна на управата на Градски Транспорт не ни учудва, и друг път сме се сблъсквали с корупцията в държавната институция и с покровителството им над определени работодатели, особено по-едри такива. Но както чиновниците от инспекцията, така и тарикатите, набедени за директори на общински дружества и синдикалисти, трябва да знаят, че ние от АРК няма да оставим нещата така. Ние не сме тези, които ще спрат далаверите и корупцията в Градски Транспорт. Но ние сме тези, които няма да допуснат повече работниците да плащат цената за това, като започваме със съответните индустриални, съдебни и извън-съдебни действия.

На произвола и униженията трябва и ще бъде сложен край!