Солидарност с борбата на миньорите от Бобов Дол

photo_verybig_1318718

Тази сутрин, 120 миньори от рудник “Бабино” на Мини “Бобов дол” влязоха в забоите и заявиха, че няма да излязат след завършването на смяната им. Те започват този протест, като форма на пряко действие срещу съкращението с 22-23% на работните им заплати, както и срещу спекулациите около неясната съдба на рудника. Вече втора седмица неофициално се говори за неговото закриване, но нито ръководството на мини „Бобов дол”, нито институциите потвърждават слуховете. Същевременно продължава нередовното изплащане на заплатите и ваучерите на работниците, а още преди месец е започнало и разглобяване на машини в рудника, твърдят миньори.

Ние, работниците от Автономен Работнически Синдикат, работещи в различни браншове, заставаме зад миньорите от Бобов Дол и тяхната борба за справедливост и достойнство.

Пълно и незабавно изплащане на заплатите!
Пълно и незабавно изплащане на ваучерите за храна!
Ясни правила и пълни обезщетения за съкратените работници!

Ние много добре познаваме тежките условия, при които вие вадите хляба си и осигурявате вашите семейства, извършвайки една от най-трудните и най-смъртоносни дейности на света. Ние много добре знаем и условията създадени от феодали като Ковачки и неговите галеници, като Каптиев и компания, които ограбват честния ви труд и живеят в охолство за сметка на вас и вашите близки. Ние заставаме зад всяко пряко действие организирано от миньорите и искаме да знаете, че имате обществена подкрепа в работническите среди. Призоваваме работниците от различни сфери и браншове да изразят солидарност и да дадат гласност за проблемите на миньорите в Бобов Дол. Защото всички ние се сблъскваме със същите проблеми, със същите гадове, които експлоатират нашия труд при все по-неизгодни условия, възползвайки се от своето политическо и икономическо положение и от нашия стремеж да си вадим хляба по честен начин.

На произвола и експлоатацията трябва и ще бъде сложен край!

Според информация от последните минути, представители на КТ Подкрепа сe опитват да убедят работниците да прекратят преките действия и да започнат преговори. Призоваваме работниците да не се поддават на обещанията и манипулациите нито на управата, нито на казионните синдикати и да отстояват своите искания до край!

* На Каптиев напомняме, че започна есенно-зимния полусезон и му предстои смяна на гумите. Той вече е добре запознат с гумаджийските умения на миньорите.

Екип АРС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *