Солидарност с работниците от окупираната фабрика ВИО МЕ в Солун

10247369_10203855473373000_4019922949429373687_n

Има хора в България, запознати с борбата на работниците от Солун, които решиха да се борят за работните си места. Една битка, която следихме с интерес през годините и чиито успехи ни радваха искрено.

Работниците от ВИО.МЕ започнаха тази борба още през 2011 година, когато решиха, че няма да се оставят да станат поредната жертва на безработицата, а имат и  смелостта и необходимите умения за да управляват фабриката в която работят и живота си, сами.

След дълги и мъчителни борби и благодарение на подкрепата, не само на гръцката, но и на световната общественост, фабриката в Солун стартира производство в началото на 2013г, изцяло под работнически контрол. От тогава, до днес, работниците от ВИО.МЕ управляват производството сами. Те решиха да заложат на пряко-демократичното самоуправление и екологично чистото производство, като по този начин станаха пример, както много други самоуправляващи се производства в стотиците окупирани фабрики в Южна Америка и Европа, за едно модерно производство базирано на етични и социални принципи, вместо на алчност и печалбарство. Те ни показаха, че един друг път е възможен, тук и сега.

Днес, работниците от ВИО МЕ са изправени пред огромно предизвикателство. Старите собственици атакуват фабриката в съда, като се опитват да саботират производството, да влязат във владение и да се опитат да я разпродадат. Насрочено е дело в гръцкия съд, което ще започне на 23 март. Работниците от ВИО.МЕ изказаха своята готовност, да защитават фабриката на всяка цена и с всички средства. Гръцката общественост също ги подкрепя, като в следващите дни, из цяла Гърция ще се провеждат протести, акции и концерти в подкрепа на самоуправляващите се работници.

Ние също няма да стоим безучастно. Ако гръцкият съд реши, да подкрепи бившите собственици изоставили фабриката преди 4 години в опитите им да я заграбят отново, ние изразяваме нашата готовност да организираме протести и акции на солидарност пред гръцките посолства и представителства в България.

СОЛИДАРНОСТ С РАБОТНИЦИТЕ ОТ ВИО.МЕ!
ЗА РАБОТНИЧЕСКО САМОУПРАВЛЕНИЕ!

Автономен работнически синдикат


hqdefault

Повече за окупираната фабрика ВИО МЕ можете да прочетете тук:
http://www.viome.org/

Кратък филм за борбата на работниците от ВИО МЕ на български:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *