Съдебни лекари спряха работа заради неизплатени заплати

От днес съдебни лекари от Варна спират работа заради неизплатени заплати и лоши условия на работа. Това заяви пред журналисти д-р Вилиян Доков, който е председател на Българския институт на съдебно-медицинските специалисти.

Според него дължимата сума от средата на миналата година надхвърля 25 хиляди лева. Той обясни, че преди време са водени разговори със служители на здравното министерство, които са заявили, че пари на съдебните лекари не могат да бъдат отпуснати нито целево, нито като пътеки. През месец март при разговори с представители на Вътрешното министерство на лекарите им е било обещано, че проблемът ще бъде решен до дни, но нищо подобно не се е случило. Д-р Доков заяви още, че той и неговите колеги работят при изключително лоши условия. Техника, която използват е изключително остаряла и често им се налага със собствени средства да си купуват медицински инструменти и консумативи. Вместо да използват специализирани апарати и инструменти, много често те се принуждават да работят с битови и земеделски сечива, като дърводелски триони, ножовки, лозарски ножици и др. Заплатите пък им варирали от 300 до 700 лв. В момента в България общата им бройка е 74 души, като са необходими над 150.

Съдебните лекари във Варна обявиха, че имат пълната подкрепа от страна на своите колеги в болниците, в които практикуват. От днес те отказват да посещават местопроизшествия, да приемат починали хора в моргите и да извършват съдебно-медицински експертизи.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *