Фермери на протест в София

Протестен митинг-шествие от около 3000 души се проведе в София пред храм-паметникът „Александър Невски”. Той беше организиран от „Асоциацията на земеделските производители в България” (АЗПБ), „Асоциацията на животновъдите” и „Съюзът на кооперациите”. Основните искания на протестиращите бяха да не бъдат намалявани и премахвани субсидиите в селското стопанство и оставки на министрите Дянков и Найденов. Представители на фермерите внесоха декларация в Народното събрание. След това шествието се насочи към Министерски съвет.

За протеста земеделските стопани от страната бяха докарали и 170 селскостопански машини.

Георги Милев от АЗПБ заяви: “Този протест не е политически, той е за чест, морал и достойнство и когато на висшите чиновници в държавата им липсват тези неща, единственото нещо, което трябва да направят, е да си подадат оставките”.

Красимир Аврамов от Асоциацията на животновъдите каза: “Българският земеделец е умен, достоен човек, работлив и никой няма право да се подиграва с него”.

Димитър Димитров от Асоциацията на животновъдите пък подари от трибуната на протеста чифт жълти галоши на министъра на земеделието Мирослав Найденов и същите, но розови, за финансовия му колега Симеон Дянков. „Аз не се обиждам, че съм цървул”, каза фермерът и се обърна към финансовия министър: „Тези розовите (галоши) са за господин Дянков. Това е моето „Бентли”, господин Дянков, обувай ги и откъдето си дошъл, там заминавай”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *