500 000 неграмотни българи обричат пазара на труда на катастрофа

Трагичното състояние на пазара на труда не само няма да бъде преодоляно, но и ще се задълбочава. За 20-те години на прехода половин милион деца са напуснали преждевременно училище, а 1/3 от тях не са завършили дори основно образование. За това предупреди председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, позовавайки се на ново изследване на демографската ситуация на България, съобщава в. “Сега”.

250 000 от тези деца вече са във възраст за работа и кризата показа абсолютната им невъзможност да намерят място на пазара на труда. Останалите 250 000 ще стъпят на пазара в период до 10-15 години. В данните не влизат учениците, напуснали страната с родителите си.

Бизнесът непрекъснато се оплаква от липса на подготвени кадри. Това е особено видно в строителството и големите инфраструктурни проекти.
Заетостта сред хората без образование у нас е значително по-ниска, отколкото в ЕС. По-малко от половината неграмотни българи между 20 и 64 г. работят, докато за съюза този показател е с 13.4% по-висок. В същото време висшистите у нас си намират работа по-лесно от тези в общността, защото заетостта сред тях е 83.3% при средна за Евросъюза 82.4%.

Многобройните стратегии за решаване на проблема не лекуват заболяването, а само дават хапчета за облекчаване на симптомите, коментира президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев, който е член на съвета заедно с работодатели, учени и представители на правителството.
“На едно дете, като му дадеш кифла, то ще отиде да я изяде и след това ще изчезне от училище. Така няма да го задържиш”, предупреди синдикалният лидер. В същото време не се взимат никакви мерки срещу лошото родителство. 40 млрд. лв. инвестиции в образование са си отишли от България с емиграцията, обяви още Тренчев, позовавайки се на изследване на наши учени.

До 2005 г. делът на отпадащите от училище деца беше 20%, но след приемането ни в ЕС през 2007 г. рязко падна на 14.6%. Впоследствие обаче отново започна да расте. Последните данни са особено тревожни – през учебната 2009/2010 г. напусналите класните стаи са се увеличили до 19 600 – най-високият брой от 3 години насам. Основните причини са семейните – за половината от децата. Останалите си тръгват поради емиграция или нежелание да учат.

Проблемът с отпадащите ученици е ключов за ЕС. Според стратегията “Европа 2020” България трябва да свали дела им на 11% при средна цел за общността 10%.
“Не е толкова важно, че населението след време ще бъде с 1 млн. души по-малко. По-важното е качествената страна на структурата му – да е добре образовано, да е здраво”, смята Лалко Дулевски. У нас обаче се наливат най-много пари за лечението на тежки болести, вместо да се дават за превенция, които да ги предотвратят. Всеки излекуван инфаркт например води след себе си допълнителни разходи за обезщетения, инвалидизация, загубени работни дни за икономиката и т.н.

Още данни

По данни на НСИ извън пазара на труда има над 930 000 души между 15 и 64 години, които са с основно и по-ниско образование. От Агенцията по заетостта отчитат, че от 340 000 регистрирани безработни близо 200 000 са без квалификация и специалност, а половината от тях са с начално и по-ниско образование.
Не е оптимистично и последното изследване на НСИ – според него през първото тримесечие на 2011 г. броят на заетите сред 15 и повече навършени години е паднал за първи път в кризата под 3 млн. души и вече е близо 2.9 млн. лв., което е коефициент на заетост 44.7%. Най-съществено обаче е намалението точно в броя на заетите с основно или по-ниско образование, които са с 16% по-малко спрямо същия период на 2010 г.

Източник: http://dnes.dir.bg/news.php?id=8701417&nt=9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *