8 МАРТ във Варна : Жените, които се борят

На Международния ден на Жената, 8 Март, Автономната Работническа Конфедерация, заедно със синдиката на медицинските сестри СБМС и майки участвали в протестите на Системата ни Убива, организирахме демонстрация в центъра на Варна.

Говорителите бяха работници от различни сфери, като всички те изказаха твърдата си подкрепа за протестите на медицинските сестри и палатковия лагер в София.

На място бе организирана и изложба представяща социалните борби, водени от жени през последните години.

Сред тях продължилите цели девет месеца протести на работници от Пикадили. Те успяха да извоюват не само неизплатените си заплати, но и принудиха парламента да приеме законови промени, с които се осигури достъп до фонда за гарантиране на вземанията на всички работници в страната. Също така, продължителните протести на майките на деца с увреждания от “Системата ни убива”, които успяха да принудят Валери Симеонов да хвърли оставката си. Продължаващите протести на медицинските сестри пък, поставиха на дневен ред тежките проблеми в българското здравеопазване.

Сред изказванията бе засегната и темата за насилието над жени. България се прочу печално с десетките убийства на жени и пълната неспособност на институциите да адресират структурното насилие в обществото.

На събитието бе поставен фокус и върху историческия произход на Международния ден на Жената. Първият Ден на жената е организиран от работническото движение в САЩ на 28 февруари 1909. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и възхода на капитализма в началото на 20 век, които пораждат масови стачки за подобряване условията на труд.

8 Март е денят на работещите жени, например на нископлатените шивачи, които имат силата да шият цял ден скъпите тоалети на “елита”, а после, да се приберат в къщи и да продължат да работят, този път безплатно, поддържайки домакинството. Тези жени, които имат доблестта да се изправят всеки ден пред незавидната си съдба в името на оцеляването на техните семейства. И най-вече на тези, които имат смелостта да не се примирят със съдбата си, да се обединят и да се опълчат на експлоататорите.

Демонстрацията във Варна бе един истински работнически 8 Март, изцяло в духа на традицията на празника, която властимащите и техните медии отдавна се опитват да подменят с блудкави клишета и изпразнени от съдържание жестове. На 8 Март жените не искаме цветя и подаръчета. Искаме да застанете рамо до рамо с нас в нашите борби. Защото те са и ваши!