Палатков лагер и окупация с медицинските сестри

Точно една година след началото на протестите, медицинските сестри от новосъздадения Синдикат на Българските Медицински Специалисти СБМС организираха протест пред Пирогов в защита на репресирана колежка, който прерастна в постоянен палатков лагер пред Министерски Съвет с искания за спешна реформа в здравеопазването и достойни заплати и условия на труд за работещите в сектора.

По-конкретно, сестрите настояват за:

1. Достойни заплати за медицинските специалисти. Установяване на еднаква основна заплата за всички медицински специалисти в цялата страна, в рамките на 2 минимални работни заплати за страната!

2. Слагане на край на търговията с човешкото здраве. Премахване на търговския статут на болниците!

3. Промяна в категорията труд

4. Връщане на медицинските стандарти.

Властта отказа дори да чуе исканията въпреки факта, че стотици медицински сестри мръзнат дни наред под прозорците на политиците. Тогава, 5 смели сестри се решиха на радикални действия – те влязоха в помещеништа на Здравната Комисия в сградата на Народното Събрание и се барикадираха вътре. Те отказаха да напуснат докато властта не чуе исканията им.

Окупацията на медицинските сестри продължи през цяла нощ властта се опитва да ги изведе от сградата. Служители на НСО опитаха да притиснат протестиращите да се откажат от окупацията, спряха тока в сградата, а впоследствие опитаха да ги изведат насилствено, бягайки хаотично по покривите и терасите на сградата. Въпреки това сестрите продължават да удържат на натиска и остават непримирими – “няма да излезем докато исканията ни не бъдат чути”.

Управляващите реагираха неадекватно. Социалния министър обяви акцията за “политическа”, въпреки че исканията на сестрите не са за оставки, а за реформа в здравеопазването, достойни заплати и условия на труд за медицинските специалисти. Към медийните атаки срещу сестрите се включиха и “Патриотите” и други политически сили, както и подопечните им медии. Синдикалисти от АРК, заедно с медицински сестри, пациенти и солидарни граждани продължаваме да сме пред сградата в подкрепа на сестрите.

Работници от АРК София в подкрепа на медицинските сестри цяла нощ пред окупираното народно събрание

Окупацията на медицинските сестри продължи след като цяла нощ властта се опитваше да ги изведе от сградата на бившия Партиен Дом където се помещава Здравната Комисия. Служители на НСО опитаха да притиснат протестиращите да се откажат от окупацията, спряха тока в сградата, а впоследствие опитаха да ги изведат насилствено, бягайки хаотично по покривите и терасите на сградата. Въпреки това сестрите продължават да удържат на натиска и остават непримирими – “няма да излезем докато исканията ни не бъдат чути”. Управляващите реагираха неадекватно. Социалния министър обяви акцията за “политическа”, въпреки че исканията на сестрите не са за оставки, а за реформа в здравеопазването, достойни заплати и условия на труд за медицинските специалисти. Към медийните атаки срещу сестрите се включиха и “Патриотите” и други политически сили, както и подопечните им медии.

В екстремни ситуации, като тази, цялата тиня на българското общество изплува на повърхността. Откакто 5 смели медицински сестри започнаха окупацията на Парламента, срещу тях се насъска цялата раболепна, добре захранена пасмина обграждаща и поддържаща властта в страната. Придворните организации БЛС и КНСБ започнаха да пускат изявление след изявление срещу медицинските сестри, депутати от парламентарната трибуна ги нарекоха “терористки”, докато краставите кучета от Пик, Блиц и прочее парцали заръфаха бясно осмелилите се да се борят работнички.

Председателя на здравната комисия в НС Даниела Дариткова заплю медицинските сестри, като психически неадекватни. Директорът на Пирогов, Асен Балтов собственоръчно написа декларация заклеймяваща правото на медицинските специалисти да се борят за достойно заплащане, като дори тръгна из социалните мрежи да призовава хората да не подкрепят сестрите. Неговите думи започнаха да се преповтарят от устите на всички печалбари, впили зъбите си в българското здравеопазване и страхуващи се да не изпуснат кокала.

А именно това е най-голямата опасност, която те виждат в медицинските сестри. Защото те се борят не само за себе си, но и за всички нас, пациенти, граждани, жертви на българската здравна система, която от години се е превърнала в дойна крава за бизнесмени, тарикати, директори-милионери и всякакъв друг вид отрепки, трупащи милиони на гърба на живота и здравето на цяла България.

Множество лекари изразиха възмущението си от действията на БЛС и самозабравилия се директор на Пирогов, както и от това, че ръководствата на тези две казионни организации си позволяват да обиждат цяло едно съсловие, да всяват разделение и омраза сред лекарите и медицинските специалисти и да противопоставят работещите в сферата на здравеопазването. Те се разграничиха от действията на ръководствата на БЛС и КНСБ, и обявиха, че няма да позволяват те да говорят от тяхно име и да въвличат цялото лекарско съсловие в безсрамното обслужване на властта, което се разигра пред очите на цяла България.

В крайна сметка, 5-те медицински сестри бяха изведени от сградата, а правителството отказа да изпълни исканията им. Но моралната победа бе извоювана. Днес цялата страна говори за реформата в здравеопазването и обсъжда исканията на медицинските сестри. И именно това е най-важното постижение на смелите 5. Защото на всички е ясно, че 5 жени не могат да предизвикат дълбока реформа в здравеопазването. Но могат да предизвикат всички нас, да се включим в борбата за нейното осъществяване. И го направиха. Топката е в нашето поле. Всички ние – работници в здравеопазването и извън него, пациенти и граждани – вече сме принудени да изберем страна. Или да застанем зад паразитите, които трупат печалбите си на гърба на живота и здравето на стотици хиляди българи, или да застанем зад исканията на медицинските сестри и да участваме в промяната. На чия страна си ти?