Становище на ИТ специалистите срещу ограниченията в Замунда и Арена

Професионалната Асоциация на ИТ Специалистите към АРК категорично се противопоставя на опитите на държавата да ограничи свободата на споделяне на информация чрез акцията си срещу Замунда и Арена.
Огромна част от работниците са затворени насила у дома – поради наложеният насила „домашен офис“, директното им уволнение или просто полицейските „мерки“. Друга огромна част са мобилизирани за борба с болестта насила, при опасни и изнурителни условия на труд, при същото мизерно заплащане. Икономическата тежест на кризата се прехвърля на гърба на работническата класа – от пенсионерите до учениците.
Българската държава, както обикновено, е шампион във войната на милиардерите срещу човечеството. В опитите си да наложи изкуствени ограничения над свободното споделяне, държавата си партнира със САЩ в името на защитата на интересите на частните собственици на авторски права за сметка на милионите потребители изграждащи огромната общност зад платформите са свободно споделяне. Това не е просто борба за гледане на безплатни филми. Това е първа стъпка за ограничаване на разпространението на информация, за обезоръжаване на работническата класа, за отнемане на възможностите ѝ за самоорганизация.
Но те ще загубят тази битка. Никой не може да спре свободното споделяне на информация, каквито и нови изкуствени регулации и репресии да измисля. Държавните бюрократи, службите и авторските права са миналото. Общността, споделянето и свободата са бъдещето
ПАИС – АРК