Измамени работници и некоректни практики в мебелна компания в Добрич


Членове на синдиката в град Добрич ни сигнализираха за некоректна практика извършвана от шефовете на мебелната компания “Тедива”. Фирмата е пуснала обява, че набира тапицери. Ето какво ни разказва един от излъганите работници:

“При явяване на интервюто за работа се оказва, че не търсят тапицери, а по-скоро става дума за по-обща работа. При договарянето на условията, шефовете обещават заплата от 800лв, но колегите във фирмата разказват, че накрая получават минималната за страната заплата от 460лв. Освен това, ако няма работа ти режат още от заплатата. Въпреки, че започнах работа като тапицер и им казах че имам здравословни проблеми с бои и лепила, те ме изпратиха като общ работник при боите и лепилата. За 1 седмица работа при тях, договор така и не ми дадоха. Накрая просто се махнах. Преди това колегите ми разказаха, че въпреки големите обещания – развитие във фирмата няма. Единия от тях, с когото работих е във фирмата вече 2 години и получава 500лв.”

В компанията работят около 150 души, голяма част от които са висококвалифицирани. Шефът на компанията, Стоян Стоянов през 2012 г. става председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, в която членуват 400 фирми.

Предупреждаваме всички работници от региона да внимават при започването на работа в подобни компании. Припомняме, че работодателя е длъжен да състави трудов договор на работника незабавно , независимо дали това е за пробен период или не. Въпреки това, много работодатели, а както виждаме и шефове на работодателски организации, обичат да си правят оглушки, като по този начин грубо погазват трудовото законодателство. Призоваваме работниците при започване на работа да изискват незабавно да им бъде предоставен трудов договор и ако това не бъде направено, да не започват работа и да изпратят сигнал към своя синдикат или инспекцията по труда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *