КНСБ и БАПЗГ готвят бутафорен протест срещу “проблемите в здравната система”

От централите на казионните синдикати КНСБ и Подкрепа обявиха, че ще организират протестно шествие през октомври. Като официален повод за протеста те сочат “натрупалите се проблеми в здравната система”. Сред организаторите са и БАПЗГ, а Български лекарски съюз също ще обсъди участието си. Обсъжда се датата за протеста да бъде 7 октомври, но все още не е взето окончателно решение.
Протестите на медицинските специалисти избухнаха още през месец Март, но не само не бяха подкрепени от КНСБ и компания, но те се обявиха срещу протестиращите медицински сестри, като дори се включиха в репресиите срещу тях, подписвайки уволнението на една от лидерките на протеста в София. Целта на бутафорния протест, който казионните синдикати готвят през Октомври е продължение на тяхната политика на атака срещу медицинските работници по всички възможни начини. Чрез протеста те целят да демонстрират сила и да покажат че все още държат под контрола си голяма част от съсловието, като докарат с автобуси хиляди работници от цялата страна в столицата. Другата цел на протеста е да подкопаят усилията на медицинските специалисти протестиращи от месеци с искания за подобряване на условията на труд и заплащането и цялостна реформа в здравеопазването, като подменят исканията им. За тази цел, за казионния си протест те са подбрали казионни искания. Докато протестиращите от 6 месеца медицински сестри настояват за увеличение на заплатите до две минимални работни заплати или 1120 лв. , шефът на КНСБ Кокалов заяви, че на техния протест  “Основното искане е заплатитите от 950 лв. за сестра”. Припомняме, че заложените суми от 950лв са договорени още през 2018. Исканията на така наречения “протест” вече са изпълнени със задна дата. Това е и целта на протеста. Приближените до властта казионни синдикати да изискат едно “НИЩО” от правителството и то да им го връчи с фанфари. Сценарият е ясен и той се разиграва не за първи път. Здравния министър ще приеме лидерите на КНСБ и Подкрепа, ще ги потупа по рамото, ще изслуша “исканията” им и ще заяви пълната готовност на правителството да ги изпълни. Целта на този цирк е да се симулира работещ “социален диалог” между синдикати и правителство, да се изчетка лошия имидж на Ананиев и на правителството, а КНСБ и компания да отчетат дейност, като в същото време подкопаят усилията на работещите в здравеопазването и тяхната борба за реално подобрение на условията на труд и заплащането.
В този контекст не трябва да ни изненадва и другото искане на бутафорния протест – “увеличение на бюджета за клиничните пътеки”. За всеки работещ в здравеопазването е ясно, че повече пари излети в клиничните пътеки означава повече пари за директорите на болниците (частни и държавни) и лекарския елит и НИЩО за медицинските сестри и останалите медицински специалисти. Правителството вече наля 80 млн лв. допълнително по същата схема, които бяха “усвоени” от директорите и част от лекарите и нито лев от тях не достигна до медицинските сестри. Така, че това искане е не просто абсурдно, то е гавра и представлява директна атака срещу медицинските сестри, които от началото на годината настояват точно за обратното – преразглеждане на пазарния модел в здравеопазването и премахване на схемата с клиничните пътеки, която облагодетелства един тесен кръг от частни здравни предприемачи, директори и лекари за сметка на останалите работещи в здравеопазването и всички пациенти.
Ако се състои, този бутафорен протест ще бъде нагледна демонстрация както на истинското лице на обслужващите властта анти-работнически казионни синдикати, но и израз на техния страх и безсилие пред надигащото се недоволство сред работещите не само в здравеопазването, но и в другите сектори. Недоволство, което е насочено както срещу тях, така и срещу цялата система, която те лицемерно поддържат и от която трупат своите пари и привилегии.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *