Китай: стачка на работниците от чистотата в Гуанджоу

GZ university town cleaners

От 1 август 2014г, продължава стачката на работниците от чистотата в университетското градче на китайския град Гуанджоу. На 26 август, повече от 200 стачкуващи работници излязоха на улична демонстрация. Те искат колективни преговори с наелата ги компания. Срокът на договора за извършване на дейност между компанията и местните власти изтича в края на август.

Освен, че е измамила работниците с трудовите договори, давайки им за подпис празни бланки, попълнени впоследствие, фирмата отказва да изплати полагащите се обезщетения за невзети отпуски както и по някакъв начин да гарантира на хората работа и за в бъдеще. Много от работниците са чистели комплекса висши учебни заведения в района Паню в Гуанджоу, повече от няколко десетилетия.

Работниците нямат профсъюз . На 23 август те избират 18 свои представители, включително 3-ма касиери за контрол на общите им фондове. В хода на изборите на стачниците помогнал работник-ветеран от друг район на града – Ю Уцан. Той им говорил за необходимостта от системи, при които трудещите в различните отрасли да могат сами да представляват себе си и да защитават своите интереси, независимо от това, кой ги е наел на работа.

Ван Наин, избран за говорител на делегацията на работниците на преговорите с фирмата и властите, добави: “Местните власти се ползват от нашият тежък труд, и е в техен интерес да ни подкрепят, когато сменят фирмите. На нас ни хареса това, което казаха те: “Изковани от стомана работници и сменящи се компании.”

Компанията се отказа да води нови преговори с работниците и те започнаха стачка. Полицията обяви, че няма да намесва, освен ако работниците не блокират уличното движение.

0

Освен протестните действия, стачкуващите работници, създадоха свой собствен акаунт в социалните мрежи и регулярно обновяват информацията  за исканията и акциите си.

Студенти от университите Сун Ятсен и Цинхуа побликували в Интернет призив за солидарност със стачкуващите работници. “Ние живеем под едно и също небе и  и същ въздух, заедно с работниците, събиращи боклука, и да напишем писмо в тяхна поддръжка – това е най-малкото, което можем да направим”, – каза Чен Вейсен от университета Сун Ятсен.

640

Положението на работниците от чистотата в Гуанджоу се е влошило през тази година в резултат на непрекъснатата смяна на компаниите, с които общинските  власти сключват договори. По закон, те вече имали право на безсрочен трудов договор с предишната компания, но тя отказала да сключи такъв. След  идването на нова компания, работниците са били принудени да изберат или работа в новата фирма при неизгодни условия или да се преместят на друга работа в друг района на града или в друго населено място.  Но те не искат да сменят местоработата си, защото техните семейства живеят тук, в университетското градче. Исканията им пред новата компания са да им бъде зачетен трудовият стаж, което ще им позволи, най-накрая, да сключат безсрочен трудов договор.

Превод от руски:

http://www.aitrus.info/node/3905

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *