Нова вълна от протести на работниците от Пикадили в София и Варна

Борбата на работниците от Пикадили продължава вече няколко месеца. След като  шефовете на фирмата експлоатираща обектите на Пикадили – Селект Трейд отказаха да изплатят заплатите на работниците, те организираха серия от стачки и протести в няколко града на страната. Въпреки пълния отказ от какъвто и да било диалог от страна на ръководството и липсата на съдействие от властите, работниците продължиха борбата месеци наред, като написаха няколко отворени писма, които получиха голямо медийно внимание, както и входираха десетки жалби до български и международни институции. Тази сутрин (11.07) работници от фалиралата верига Пикадили, заедно със синдикалисти от АРС подновиха активните протестни действия, организирайки два протеста – в София и във Варна. Към протестите се присъединиха и работници от други сфери и граждани подкрепящи борбата срещу кражбата на заплати.

В София, протестът започна в 9:00 пред президентството, където се събраха десетки работници от различни обекти на фирмата, както и работници и синдикалисти от АРС. Протестиращите работници носеха табели с имената на шефовете, ограбили заплатите им и затрили веригата – Николай Лазаров, братя Попови, както и техните подопечни – Таня Косева-Бошова и Симона Станева. Те входираха и официално искане до парламента, щом държавата не може да принуди няколко милионера да платят това, което дължат на работниците – тогава заплатите им да бъдат погасени от бюджета за разходи на народното събрание.

Във Варна протестът започна от най-големия обект на компанията – Пикадили Център където работници и синдикалисти се организираха в шествие, което премина през централните улици на града. Протестът приключи пред общината, където бе организирано общо събрание, на което всички участници в протеста се включиха в обсъжданията на следващите действия. Бе решено да се изпратят нови жалби до различни европейски институции занимаващи се със социалните и човешките права на работещите.

Друго важно решение, взето от общото събрание, бе протестите да прерастнат в общонационална кампания срещу кражбите на работодателите. За целта, работниците от Пикадили протягат ръка за общи действия с другите ограбени работници от Макс Телеком, миньорите от Бобов Дол и Оброчище, шивачките от Дупница и Ветрен и всички останали работещи станали жертви на престъпленията на своите работодатели. През следващите месеци ще бъдат проведени серия от срещи и кампании, които през септември ще кулминират в общ национален протест срещу кражбата на заплати. Работниците ще настояват за незабавни промени в законодателството ограничаващи работодателския произвол и даващи повече права и защити на работниците, както и редица други мерки, които да гарантират, че на тези несправедливости най-после ще бъде сложен край!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *