ПОЗИЦИЯ НА АРС В ПОДКРЕПА НА МЕДИЦИТЕ ОТ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

“Ние, работниците от Автономен Работнически Синдикат подкрепяме медиците от общинските болници, които излязоха на протест в десетки градове в страната. Заставаме твърдо зад техните искания за спасяване на общинските болници и справедливо заплащане на труда.
Целевата субсидия за общинските болници е жизнено необходима за спасението им и ние призоваваме министерството да изпълни бързо това искане, преди да е станало прекалено късно.

Субсидията може да закърпи положението за няколко месеца, но ако искаме да говорим за някаква положителна перспектива пред българското здравеопазване,цялата здравна реформа започнала през 2000 година с превръщането на болниците в търговски дружества трябва да бъде преразгледана.

Реформата доведе до траен срив в качеството на здравеопазването, ограничи достъпа на стотици хиляди български граждани до здравна грижа, увеличи бумащината и бюрокрацията, създаде плодородна среда за развихряне на невиждана корупция и спекула, и в крайна сметка доведе до пълен колапс на здравеопазването в България.

Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години.

За достойно заплащане и условия на труд за работещите в здравеопазването!
За свободно и достъпно здравеопазване за всички!”

Екип АРС – 19.01.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *