ПОЗИЦИЯ НА АРС ОТНОСНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ТРУДОВАТА МИГРАЦИЯ

“Миналата седмица, в комисия в Народното събрание са гласувани промени в Закона за трудовата миграция. С тях се отваря вратата за внос на работници от трети държави. Нито един депутат не се е изказал по темата, нито пък казионните синдикати, като проектозаконът дори не е обсъден на НСТС.

Проблемът с готвените промени в закона не е в чуждестранните работници. Всеки би трябвало да има свобода да пътува и да работи свободно и при равни условия. Но целта на това законодателство, което в момента се приема след месеци на открит лобизъм от страна на Капитала в лицето на работодателските организации, е съвсем друга. Целта е социален дъмпинг, при който недостига на кадри за бизнеса да бъде преодолян за сметка на работниците, без да бъде разрешен проблемът, който го причинява. А проблемът е, че работодателите са твърде некадърни, за да изведат бизнеса до съвременни нива на производителност, което компенсират с алчност на гърба на работниците. Те не само не желаят, но и не могат да осигурят достойни заплати и условия на труд в страната. Законовите промени целят да подпомогнат работодателите да поддържат изкуствено ниски заплати, възползвайки се от икономическите затруднения на работниците в страни като Украйна и Молдова.

За това не са виновни работниците, чуждестранни или български, принудени да продават труда си за жълти стотинки, а работодателите, които организират цялата схема и слугите им в парламента, които я узаконяват.”

Екип АРС – 29.01.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *