ПОЗИЦИЯ НА АРС ОТНОСНО СДЕЛКАТА С ЧЕЗ

“Скандалът със сделката за продажбата на ЧЕЗ е логичен резултат от десетилетия на неолиберални политики в сектора. Приватизацията на електроразпределението през 2004 доведе до трагични резултати. От тогава до днес, дейността на частните дружества е съпроводена от непрестанни скандали. Те многократно бяха глобявани за нарушение на българските закони. Срещу частните монополи бяха стартирани процедури по отнемане на лиценза, а те от своя страна водят дела срещу България в международни арбитражни съдилища. Всичко това бе съпроводено с драстично увеличение на цените на тока за потребителите, влошаване на качеството, измами, налагане на неясни такси и условия и още цял куб дребни и едри мошеничества. През 2013-та година, недоволството от поредното драстично увеличене на цените на електроенергията прерастна в масови социални бунтове в цялата страна, при които сградите на частните монополи бяха атакувани от гневните тълпи. Въпреки огромното публично недоволство, те запазиха своята собственост и продължиха с дейността си. Едно от частните дружества, държащото монопола в североизточна България – Енерго Про, стигна дотам, че създаде свой собствен частен съд, в който да съди потребителите.

Не по-малко драматично се оказа и положението на работниците в частните дружества. През годините бяха извършени множество съкращения, а тези, които успяха да запазят работата си станаха жертва на лошото управление на дружеството, като многократно организираха протести и стачки срещу непоносимите условия на труд, липсата на адекватна екипировка и цялостното безхаберие на управата.

Настоящото заграбване на едно от тези дружества от съмнителна фирма приближена до властта е само черешката на тортата. Крайно време е експериментите в този жизненоважен сектор на икономиката да бъдат прекратени.

Обществените услуги трябва да бъдат в обществени ръце!

Това означава не просто прогонване на частните монополисти и възстановяване на публичната собственост върху електропреносната мрежа. Това означава, че секторът не трябва да бъде управляван нито от други частници, нито пък от корумпираната държавна бюрокрация, която създаде проблема от самото начало. Секторът трябва да бъде управляван от тези, които имат най-голям интерес той да се развива добре – потребителите и работниците. Оперативната дейност на дружествата трябва да бъде в ръцете на независими синдикални организации на работещите в тях, а потребителите, обединени в свои регионални асоциации, заедно с работническите колективи, трябва да участват в изработването на стратегиите за развитие и контрола върху производството и разпределението на ел енергия. Това е единствения начин обществените услуги да бъдат поставени в услуга на обществото, а не на частни или партийни интереси.”

Екип АРС – 01.03.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *