Продължават протестите на фармацевти

Фармацевти излязоха на символичен протест в Шумен. Те събраха над 250 подписа в защита на тяхната идея за фиксиране на цените на лекарствата. Подписката ще продължи до 26 май, когато ще бъде предадена на областния управител. Протестиращите се обявиха, против високото ДДС на лекарствените продукти, което е най високото в целия Европейски съюз.

Председателят на Регионалната колегия на фармацевтите в Шумен, Радослав Златанов заяви, че цените на лекарствата по лекарско предписание се определят не от аптеките, а от държавата. Но в последна сметка, виновни се оказват фармацевтите, защото те продават лекарствените продукти на пациентите.

 

.Фармацевти протестираха символично и в Сливен. Те подготвят протестна декларация, която предстои да бъде внесена в областната администрация. В нея те заявяват недоволството си от допускането на неспециалисти да работят в аптеките, пълна прозрачност в лекарствената политика и осъществяване на конрол върху продажбата на лекарствени средства.

Протестиращите заявиха, че имат готовност за стачни действия, и до края на месеца във всяка аптека на видно място ще има плакат с надпис „Протест”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *