Скандално мълчание около трудова злополука с фатален край

Десетки приятели и близки на Радослав днес бяха в Дом на енергетика, за да си кажат последно сбогом. Момчетата и момичетата не вярваха на случилото се и в сълзите си коментираха, че трябва истината да излезе наяве.
За инцидента е уведомена Инспекцията по труда, а по време на погребението се чу, че всъщност диагнозата инфаркт, не се води трудова злополука. Ръководителят на ведомството във Враца Румен Младенов не бе открит за коментар.
Разходите за погребението са изцяло поети от фирмата, където Радо е работел. От централата изпратиха венец по време на поклонението, венец имаше от Жокерс клуб и от приятели на момчето. Управителят на Хидроремонт ИГ ООД Варна Ивайло Иванов не пожела да коментира каквото и да било под предтекст, че се води разследване.
Случаят е поела разследващ полицай Ирена Николова, а сега предстои да се изготви съдебно медицинска експертиза. Множество анализи ще бъдат направени, за да се стигне точно до отговора, защо това момче е било засмукано от вода, коментират отлично запознати полицейски източници. Непотвърдена информация сочи, че в понеделник сутринта в АЕЦ е била обявена като причина за смъртта – масивен инфаркт.
Подробности за трагичния инцидент и коментари гледайте тази вечер в НОВИНИТЕ на ВИЖ ТВ и четете утре във вестник “Козлодуй днес”.

Майката на Радо се обърна към нас с думите: „Има отговорен за това и само искам нещо да напишеш за истината.
Някой е пуснал помпите, докато детето е било там!
Убиха ми детето!
Смачкали са го!
Истината искам!
Не да лъжат преди аутопсията, че е получил сърдечен удар!
Кого пазят, защо пазят, за да си вземат големите премии!
Искам тоя дето е отговорен да дойде и да ме погледне в очите, ако може…”

 

Ники: Познавам го, може би от 10 години. Не вярвам, че е починал от инфаркт. Та той е здрав като кон. Той бе страхотен приятел и страхотен работник. Работеше при мен известно време – Радо бе страхотен, лека му пръст и дано истината излезе на яве.

 

 
Виолин: Той нямаше 30 години, какъв инфаркт? От какво? Той пиеше умерено, почти не пушеше, струва ми се невъзможно, по-скоро аз бих получил инфаркт, отколкото Радо. Истината дали ще излезе наяве? Не! Аз не знам каква е истината, но едва ли е инфаркт. Никога нищо лошо не е казвал. Даже хората дето са го обиждали, все е казвал по една добра дума за човек. Остана стабиляга до последно.

 
Росен Дамянов – ръководител група в Хидроремонт ИГ ООД

Радо, здрав ли беше?
Разбира се, че е бил физически здрав.
Не искам да давам интервю и не искам да ме снимате. Аз имам граждански права и Вие нямате право да ме снимате.
Можем ли да кажем по принцип какви са процедурите, няма да говорим за случая, как се влиза под вода?
Не мога да говоря.
Добре тогава кажете като приятел как се чувствате?
Много зле. Съжалявам много и за мен всичко е стечение на обстоятелствата.
Какъв човек беше Радо?
Радо беше, като колега, един от най-старателните, които съм имал като работници.

Припомняме, че в събота на 5 май по време на изпълнение на служебните си задължения водолазът Радослав Иванов е загинал на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, по време на изпълнение на служебните си задължения, а причините за смъртта му все още се изясняват.

Лиляна Рашкова

Източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *