БДЖ увеличава цените на билетите от 1 август

Средно с около 5% ще бъдат увеличени цените на билетите за влаковете на БДЖ от 1 август, заяви председателя на съвета на директорите на дружеството Владимир Владимиров. Над 10% пък ще поскъпнат цените на билетите на бързите влакове. Мотивите за предстоящото увеличение според него са поскъпването на горивата и увеличените експлоатационни разходи, това обаче нямало да подобри качеството на услугата. Владимиров най-нагло и цинично заяви пред медии: „Повишаването не е голямо на фона на поскъпването на автобусните билети. С какво се подобри услугата на автобусните превозвачи при вдигането на билетите?”

Ако новите тарифи бъдат одобрени от Министерство на транспорта с експрес от София до Варна ще се пътува за около 27 лв., вместо досегашните 25лв. От София до Бургас цената ще е 22 лв. вместо досегашните 20 лв.

Ще поскъпнат и цените за запазени места в кушет и спален вагон. За кушет цената ще е 5 лв. За спално място втора класа – 10 лв. За първа- 12 лв. За единственият влак в от София до Бургас, в който има бизнес класа допълнително ще се заплаща още 18 лв.

Ще се повишат и цените на международните влакове, също с около 5 на сто.

БДЖ вече повиши пак с 5% и цените на товарните превози.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *