Видео от протестите на АРС срещу увеличението на цената на обществения транспорт

Автономният работнически синдикат – секция София, категорично се противопоставя на увеличаването на цената на билета за градски транспорт в София с 60% или половин стотинка.

Отхвърляме и предложението на Реформаторския Блок за „разумно увеличение“ на цената с 20% (1,20 за билет), смятаме го за цинична игра на „доброто и лошото ченге“…

Увеличаването на цената на еднократните билети е чисто безумие! Думи като некомпетентност, алчност, наглост, безочие, са слаби да изразят възмущението ни от тези намерения на кмет, общинари, транспортни шефове и техните измислени експерти…

София е град, който, буквално, се задъхва от трафик и замърсяване. Да приемем, че на общинарите не им пука за това, че хората нямат пари – само задръстванията и смога, трябва да са достатъчни аргументи, предложението за увеличаването на цените да бъде отхвърлено незабавно….

За нас, обаче, най-важни са обикновените хора, тези, които ползват обществения транспорт и за които, той, е основно или единствено средство за придвижване в рамките на града.

Увеличението на цената ще бъде, директен и тежък удар, върху доходите на работниците и социално слабите. Те са основните ползватели на еднократните билети, а когато решат да спестят някой лев от пътуване, не заради „лошо възпитание“, а заради „нямане“, некъдърни и корумпирани чиновници и псевдо-журналисти ги наричат „гратисчии“…

Увеличаването на цената на билетите ще означава, от наша гледна точка, война срещу трудещите се, срещу бедните и слабите, война срещу „крайните квартали“!

ЦГМ заплашва с увеличени глоби и контрол, тоест с репресии. Точно това означават тези думи – ако не плащате, колкото те кажат (утре може да решат и 5 лева да направят билета), техните контрольорски шпиц-команди, може дори да сте редовни пътници, ще ви глобят, стресират, ограбят, набият… Или убият. Така, както през лятото на 2000г, убиха нашият другар анархист, Желязко Петков Желязков, 80 годишен, от Копривщица. Същият оцелява в Белене, но в „демократична България“ беше пребит от контрольори на Централна гара и почива в болница. Случаят с Желязко е потулен, но при нас давност няма – рано или късно убийците ще бъдат намерени и наказани…

Гратисчиите са мит и медийна димка, т.нар, „гратис“, се използва пропагандно всеки път когато „замирише“ на корупция около ЦГМ и няма никакво отношение към бюджета на транспорта в София, по-голямата част от който е пряка бюджетна субсидия.
Друг мит – цената на горивата имат някакво значение за цените, не само на билетите, но и на всички стоки и услуги.
Още един мит – транспорта е на загуба – няма такова нещо – ЦГМ е на стабилна печалба, между 5-8 милиона на година.

На основата на всичко това, ние, членове и симпатизанти на АРС-София, предлагаме не увеличение, а намаление, с 60% на цената на билетите. Това наше предложение е съобразено, на първо място, с доходите на хората, също така с хармоничното и екологично развитието на нашия град.

3 thoughts on “Видео от протестите на АРС срещу увеличението на цената на обществения транспорт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *