Законът е написан за робите

 …и как евентуалните промени в трудовото законодателство няма да решат проблемите на работниците с откраднати заплати

От АРС искаме да предупредим всички съмишленици, работници и всички работещи, които се включиха в борбата срещу работодателския произвол, че парламента иска да си измие ръцете с половинчати (или направо шестнайсетични) промени в трудовото законодателство и за пореден път да не реши проблема на работещите в България.

Хиляди хора са засегнати от проблема, за който не съществува легален механизъм, с който работник с открадната заплата да може да си я получи.

Този абсурд ще продължи, макар че скоро парламентът смята да се похвали с добре свършена работа в интерес на народа.

Промяна няма да има докато собствениците на фирми не носят лична наказателна отговорност за фирмите си, докато могат да откриват нови фирми при неизплатени заплати в старите, докато работниците не са на първо място в списъка на кредиторите при фалит, докато е разрешено пренаемането на работници, докато процедурите по несъстоятелност са толкова бавни, а достъпът до фонда за гарантирани вземания под година…

Няма да се променят, докато не сме обединени в общата борба и докато позволяваме да ни лъжат и замазват очите със залъгалки!

Ето какво голямо НИЩО е свършено дотук:

Властващите от една година обсъждат спорадично необходимите промени, които да се извършат, за да се спре кражбата на заплати в България. Имат си комисия наречена “ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ”. Тя работи по законопроект внесен от Мая Манолова, разработен съвместно с КНСБ. Той поначало е лош проект, с искания за частични промени, които НЕ РЕШАВАТ кардинално въпросът с неизплащането на заплати и на практика робския труд и експлоатация.

Сега се очаква работниците да тръпнат от вълнение, че парламентът ще обсъжда внесените от комисията  предложения за промени, орязани от така или иначе орязания законопроект и така ще реши проблемите на хората, чиито заплати се крадат от работодателите им.

Какво обсъжда парламента:

– “Инспекцията по труда да издава предписания”

Докато ИТ не стане адекватно функционираща институция, която да следи и да наказва ефективно некоректните работодатели ПРОМЯНА НЯМА.

– “Срокът за достъп до Фонда за гарантирани вземания да се уселичи от 3 на 6 месеца”

Нищо под 1 година не е адекватно и не подобрява достъпа до фонда, след като процедурата по несъстоятелност може да отнеме над два пъти повече време.

///

Ще повторим за незнаещите: във фонда има събрани около 250 млн. лева, от които миналата година са раздадени едва 2 млн.! Този фонд може да реши проблемите на много ограбени работници, а на практика процедурата по кандидатстване към него е такава, че никой няма достъп до тези пари.

…Може би е добре да се запитаме на кого е тази касичка и кой печели от нея?

///

Накратко, и тук ПРОМЯНА НЯМА.

– “Забрана за фирми, които дължат заплати, да участват в обществени поръчки”

Това звучи като да се хареса на някои инспектор от ЕС, които да си отбележи в някоя табличка, че сме изпълнили европейско предписание. Работникът с откраднатите заплати все така остава с пръст в устата.

– “Работниците да могат да инициират процедура по несъстоятелност”

Това се обсъжда вече почти година, а комисията още не може да измисли възможно ли е това и през коя институция да се случва, докато работодателските лобита натискат то изобщо да не се случи изобщо. Вероятността да го приемат след обсъждане клони към нула. 

***

Категорично не приемаме това за “победа” от какъвто и да било характер.
Това, че костюмарите са обърнали взора си към проблемите на работника и обсъждат половинчато мерки, които няма да доведат до реални промени не означава нищо.

Подобен род отчитане на дейност трябва да ни ядоса още повече и с още по-голяма решителност да продължим борбата срещу наглите паразити, които ни експлоатират и грабят!

“Законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството”

Христо Ботев

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3192&Level=3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *