От 24 ноември започва стачка в БДЖ

На 24 ноември започва национална ефективна стачка на БДЖ. От 08.00 до 16.00 часа спира движението на влаковете. Това заяви председателят на стачния комитет на БДЖ Петър Бунев пред медии.

Той обясни, че ще бъдат уволнени не 2, а около 3 000 души, защото в съкращението, обявено от ръководството, не влизат хората, на които предстои пенсиониране и тези, които ще станат излишни след спирането на близо 150 влака.

Бунев каза още, че синдикатите са отворени за преговори с ръководството на БДЖ относно реформите. „Склонни сме да сядаме да преговаряме по същество, с ясни разчети за всичко”,

Според него решението стачката в БДЖ да започне на 24 ноември е взето от всички синдикати на железничарите. „Първата причината е, че това е много сериозно нещо и подготовката изисква повече време. Второ е, че има и време за решаване по мирен начин на въпроса”.

Бунев коментира още , че на преден план, според него е извадено „плашилото”, че БДЖ върви по пътя на „Кремиковци”. От частните заводи обаче подкрепят реформата, защото тя ще им осигури работа, вместо ремонтите да се извършват в БДЖ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *