Работници от курорта Боровец излизат на протест.


Самоковци се стягат на протест срещу ниските възнаграждения в курорта. Той е планиран за 16 декември /събота/, когато ще бъден даден официалният старт на новия зимен сезон. Датата не е избрана случайно, защото по това време на годината доста хора от близо и далеч решават да посетят Боровец и е време на първите трансфери. Организатори са тримата млади самоковци – Екатерина Василева, Ивелина Ковачева и Иван Дойчинов. И тримата са част от работната ръка в Боровец и от няколко години следят процесите в курорта от първо лице. Ивелина и Иван все още работят в сферата на туристическите услуги, макар да са натрупали в годините доста горчив опит, който да ги е поставял на кантар дали да не се откажат. Но са от хората, които все още вярват, че има макар и малък лъч надежда за промяна в положителна насока. Екатерина Василева е преустановила работата си в Боровец, защото според нея нещата не се случват по най-добрия начин. Обединява ги общото желание за промяна, чрез единство. И възмущението от предлаганите от страна на работодателите в курорта ниски заплати за сметка на множество изисквания и натрупани повече от регламентираното работни часове. Вярват, че ако се случи желаната промяна тя ще касае не един или двама души, а цели семейства, които разчитат предимно на работата в курорта. Имат уверение за подкрепа на протестните действия от страна на Автономен работнически синдикат /АРС/.

„Доста от работещите в Боровец се оплакват от неадекватното заплащане, от липсата на регламентирани почивки, от повечето изработени часове. Назначават се хора без нужната квалификация и без да знаят език. Дори от този сезон има и назначени чужденци като персонал. Доста хора протестират негласно, предимно вкъщи или на маса. Това лично мен много ме ядосва. Истината е, че работникът е този, който движи безнеса напред. Има доста положителни оценки в сайтовете за резервации, което също се основава на добре свършената работа от страна на персонала. Възнагражденията за различните длъжности са почти идентични във всеки един хотел в Боровец, имам лични наблюдения. Няма как да ме убедят, че за една и съща длъжност в тризвезден хотел и в хотел с повече звезди заплатата е една и съща, като изискванията са различни”, категорична е Екатерина Василева.

Оказва се, че се получва разминаване между обещания, реалност и очаквания. Не е прецедент в сектора да се работи повече часове, които рядко се заплащат. Oсвен това осигуровките, които се покриват от работодателите, са въз основа на минималната работна заплата в страната, независимо колко получава дадения човек в действителност.  От друга страна работниците не използват почивките си през сезона, който реално стартира през декември. Споделят и за друг прецедент в сектора, като толерирането на кадри от други населени места, което се изразява и в по-високи заплати, спрямо самоковци на същите позиции.

Исканията на инициаторите на протеста е да се получава адекватно заплащане за съответната длъжност, да има регламентирани почивки, допълнителният труд да се заплаща, да има нормални осигуровки. Те се надигат срещу работодателския произвол в деня на първия трансфер – 16 декември, за да изкажат своето гласно недоволство. Стартовият час на протеста е 12:00. И не на последно място да чуят мнението на работодателите по темата и да се получи необходимата обратна връзка.

„Целта на протеста е да излезем масово, всички които сме недоволни от случващото се в курорта. А не поединично да ни е страх да се опълчим на работодателите си. Искаме да видим колко хора ще се отзоват. Ако не излязат голяма част от недоволните да ни подкрепят, ако нищо не се промени, това е ясен сигнал, че си заслужаваме съдбата”, споделя Иван Дойчинов.

И тримата подчертаха липсата на квалифицирани кадри и разликата във възнагражденията за една и съща позиция в различните зимни курорти. Но какво означава всъщност по-висока заплата? По думите им за един администратор в Боровец и в Банско разликата е в порядъка от над 300 лв. В Боровец средно се взима около 600 лв., докато в други курорти около 900 лв., като към тях на места има допълнителен процент от трансфер, както и процент от направените на място резервации. Така разликата става още по-голяма. Отделно в някои обекти има създадена бонусна система за служителите, които си вършат добре задълженията. Още по-голяма става разликата при сравнението на цената на нощувка в България и чужбина. „Могат да се направят и други съпоставки. Ако тук една нощувка е 120 лв., то в Германия цената е двойна – между 120-150 евро. Но заплатите ни не са два пъти по-малки от тези на германците, за да бъде реципрочно. Те са пет пъти по-малки”, прави съпоставка Дойчинов.

„Тук нямаш стимул да се развиваш. Много кадри напуснаха работа, водени от разочарованието си и липсата на желаната промяна. Назначават се неквалифицирани лица на работа, част от тях се отказват по една или друга причина по средата на сезона. И се получава така, че работодателят не се интересува от това, не назначава нов човек и всичко пада на гърба на останалите. По този начин голяма част от персонала изработва допълнителни часове и без регламентирани почивки. Извънредните часове се изискват като заплащане от клиента, но реално не попадат в джоба на работника”, споделя Ивелина Ковачева. Тя очерта и още една линия на това, че в Самоков има специализирано училище за подготвяне на професионални кадри в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. И въпреки това вместо стимулиране на местни кадри, в туризма се назначават украинци и молдовци. Ивелина Ковачева е възпитаник на ПГ по туризъм, но като човек с квалификация е на едно и също равнище с новоназначен, без квалификация човек, което реално убива мотивацията.

Желанието на организторите на протеста е повече хора да вземат отношение по темата с ниските възнаграждения, извън сферата на социалните мрежи, да не стоят единствено зад клавиатурите, а да излязат на организирания протест. Защото вярват, че за да се случи промяната трябва повече хора да я пожелаят и да повярват в нея.

Източник: Самоков365

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *