Спешен призив за международна солидарност със стачката на металурзите в Турция!

Стачкувай, окупирай. бори се!
Да живеем международна класова солидарност!

Повече от сто хиляди металурзи в Турция готвят мащабна обща стачка на 5 февруари 2020 г. Това идва след дългогодишен преговорен процес с шефовете в металургичната промишленост, която представлява стратегически сектор за страната и осигуряване голям дял от износа, жизненоважен за турската икономика. Промишлеността обхваща сектори като автомобилостроенето и производството на всякакъв вид бяла техника и машинни части, както и отливане на метал, което е от съществено значение за други сектори на промишлеността. Както в исторически план, така и през последните години, металурзите имат бяха най-активната част на турската работническа класа в класовата борба.

От 2018 г. турската икономика преминава през криза, при която стагнацията и рецесията съпътстват инфлацията и високите разходи за живот, както и нарастващата безработица.
Това, както може да се предположи, създава непоносими условия за хората, които работят в хватката на дълбока бедност. Металурзите, за пореден път, действат като ледоразбивач за цялото население да се отърси и да скъса веригите на деспотизма, който поставя огромни бариери пред борбата на работническата класа, младежта и народа като цяло. Металурзите, подготвящи се за стачка знаят това много добре поради предишните им стачки, забранени от правителството с фалшивото обвинение за заплаха за националната сигурност. През последната година, правителството забрани три работнически стачки в металургията, както и големи стачки в стъклопреработвателната промишленост, нефтохимикалите, обществения транспорт и банковото дело.

За пореден път шефовете заплашват стачкуващите със забрана. Такова забрана на стачката ще бъде безспорно нелегитимна, неприемлива и незаконна! Конституционният съд се произнесе че предходните забрани за стачки, подписани от президента Ердоган и правителството, са незаконни и дори им нареди да платят обезщетение на работниците! Разчитайки на тази резолюция, един от синдикатите на металурзите Съюзът на Обединените Металурзи (Birlesik Metal-Is), член на DISK (Конфедерация на Революционните Синдикати на Турция)  – вече декларираха, че няма да признаят поредната забрана и ще продължат със стачката.

Това беше заявено по време на оживена демонстрация на работници в Гебзе, един от градовете на работническата класа където хиляди присъстваха на митинга. В същия ден в друг работнически град, Бурса, десетки хиляди се събраха в огромна демонстрация по призив на Турския Синдикат на Металурзите (Turk Metal, член на Turk-Is, Конфедерация на турските профсъюзи), на която те предупредиха шефовете да приемат исканията им. Дори казионния синдикат, близък до управляващата партия на Ердоган ПСР се подготвя за участие в стачката. Почти всеки ден хиляди работници маршируват в мащабни демонстрации във фабриките по време на смяната на смените, организират спирания на работата с часове и започват да формират стачни комитети за отхвърляне на изключително ниските увеличения на заплатите и предложния тригодишен колективен договор от шефовете, който те пробутват вместо установената дългогодишна система за колективно договаряне на всеки две години.

Борбата на металурзите може да отвори нова фаза в борбата на народа срещу деспотизма на Ердоган. Тази борба има потенциала да обуслови целия дневен ред на обществото около правата и исканията на работническата класа. В лоното на тази борба, естествено биха цъфнали цветята на борбата за свобода, чиито примери биха могли да бъдат намерени в революционната борба на работещите народи от региона в Близкия изток и Северна Африка (Алжир, Судан, Ливан, Ирак и Иран), както и борби по-далеч в Европа (Франция) и Латинска Америка (Хаити, Пуерто Рико, Еквадор, Чили, Боливия и Колумбия).

Работниците издигат известния лозунг от народния бунт започнал на Гези Парк: „Това е само началото, борбата продължава!“

Международната солидарност е необходима и спешна! Шефовете разчитат, че режимът на Ердоган стои твърдо зад тях. От друга страна, единственото, на което работниците могат да разчитат е тяхната собствена сила да се организират и международната работническа солидарност. Фабриките, в които започна стачна мобилизация включват тези на Форд, Рено, Фиат, Мерцедес и много други международни компании, империалистически експлоататори на братски работници и от други страни.

Молим ви да подпишете следната кратка петиция от името на вашия синдикат, асоциация, колектив, професионална организация, масова организация, квартален комитет, политическа партия или организация, издание или от свое име, като демонстрация на солидарност с тази борба, която обещава да се превърне в едно от най-важните движения в Турция, която прекалено дълго време страда под тежкия ботуш на деспотизма на Ердоган.

„Ние, долуподписаните партии, синдикални организации, синдикални лидери, както и активисти от редиците на
класовата борба и интелектуалци, подкрепяме тази важна борба на металурзите в Турция
срещу международния и местния капитал и обявяваме пълната си солидарност с тяхната стачка.
В случай на забрана на стачката, ние декларираме, че според турското законодателство и
юриспруденцията, както и установените международни правни норми, право на работниците е да се противопоставят на този
незаконен акт и да защитят правото си на стачка.
Ние обещаваме да организираме конкретни акции на солидарност със стачкуващите, които чрез своите
борби обединява борбата за хляб и свобода в Турция. Ще реагираме в отговор на
евентуална намеса на правителството в законното право на стачка.
Призоваваме силите на работническата класа и прогресивните движения във всички страни да заемат
позиция в подкрепа на стачкуващите работници срещу все по-деспотичния режим на Ердоган и неговото правителство
в услуга на капитала.
Металурзи на Турция, ние сме солидарни с вашата акция! Бъдете сигурни, че целия
свят на международния труд е с вас в тази борба! ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *