Автономен Работнически Синдикат отбеляза 1 Май

На 1 Май, международния ден на работническата борба, Автономен Работнически Синдикат организира демонстрации и събития из страната. В акциите се включиха секциите на синдиката от София, Варна, Видин, Кочан, Бургас, както и активисти от други градове.

 1 Май във Варна

0
Варненската секция на Автономен Работнически Синдикат, съвместно с активисти от Български Работнически Съюз, организира серия от мероприятия във Варна по повод деня на работническата солидарност. Денят започна с шествие, което мина през централните улици на града със скандирания срещу капитализма,банките и политиците. Шествието приключи на площад “Съединение”, където анти-капиталистите вече наброяваха около 300 души.На площада бе организирана радикална библиотека, която предизвика голям интерес и от където варненци получиха десетки книги на анти-авторитарна, анти-капиталистическа и социална тематика. Бяха раздадени и стотици листовки и стикери.
На площада, изявления направиха представители на АРС, които призоваха за нетърпимост към политическата и икономическата върхушка в страната и към работническа солидарност. Те разкритикуваха социалната парадигма наложена в България, според която алчността и безкрупулността са издигнати на пиадестал, докато честния труд е подтиснат икономически и социално. От АРС призоваха работниците от различните сфери да се обединят в автономни синдикални секции организирани от долу нагоре и самоуправляващи се чрез пряка демокрация, които да заместят старите бюрократични профсъюзи превърнали се в партньори на шефовете и политиците. Синдикалистите от варненската секция на автономния синдикат се позоваха на работническите борби, които винаги са давали резултати, когато работниците са били обединени срещу държавата и капитала. Такъв е и самия повод за шествията по цял свят организирани на 1 май – деня в който работниците от Чикаго се обединиха и заедно се хвърлиха в борбата за социална справедливост.
От Български Работнически Съюз също разказаха историята на 1 Май и подвига на чикагските работници като отбелязаха, че независимо от различните партийни аспирации за узурпиране на празника, 1 май е в основата си, исторически и идеологически е ден на всички съзнателни работници, борци за социална справедливост! От БРС призоваха още за радикална съпротива срещу капиталистическото статукво и общи действия на всички автентични леви сили в страната!
Денят продължи с концерт на Кичка Христова и народни танци, които събраха стотици варненци.
Певицата отправи апел за социална справедливост и по-добро бъдеще за децата на България.
След народната музика, сцената бе окупирана от Ели Урумова и групата “Жълти Стъкла” и завърши с музикални импровизации на групата “Morning Sun”, които нажежиха атмосферата на площада със социалните си текстове и антикапиталистически послания.
Множеството на площада се обедини в желанието си за радикална съпротива срещу капитализма и политическото статукво в страната и бе взето решение за нови демонстрации в морската столица.”


381 73 1

 

1 Май в село Кочан

10460717_896829593707531_5347787796373179587_n21699_896836430373514_2430874668113779819_n

АРС участва в празненствата за 1 май в с. Кочан с призив за борба и работническа солидарност.
Предварително бяха разлепени плакати и листовки, а в самия ден на място пристигнаха около 30 души от секциите Кочан, София, В. Търново Варна и Видин
Отбор на АРС със знаковото име Гемиджиите се включи във футболния турнир между участници от селото и региона в няколко възрастови групи.
Бяха раздадени около 200 листовки призоваващи към работническа солидарност с покана за присъствие на филмова прожекция и запознаване с историята на 1ви май.
В 19.30 в салона на читалището в с. Кочан бяха прожектирани два филма на социална синдикална тематика: “Завземането” (Аржентина) и “Вио.Ме Те не могат? Ние можем” (Гърция)
Покана за прожекцията беше обявена официалното от сцената на селския събор и междувременно бяха раздадени представителните листовки на АРС.
На прожекцията присъстваха предимно ученици и младежи от селото. Пред салона се предлагаше безплатно в-к Свободна Мисъл, който привлече интереса предимно на възрастни мъже, а в салона бе организирана безплатна книжарница, от където жителите на селото се сдобиха с радикална литература.

1 Maй в Бургас

11187170_1597706003822871_7678058330478778000_o

В Бургас бяха разлепени листовки представящи историята на 1 май и призоваващи за организация на работещите  и революционна съпротива срещу системата.
Автономен Работнически Синдикат изразява своята солидарност с италианските анархо-синдикалисти и революционери които на 1 май заляха улиците на Милано и го превърнаха в бойно поле! Солидарност с другарите от Турция които излязоха на 1 Май, въпреки забраната наложена от фашисткия режим на Ердоган. Солидарност и с всички останали работници,синдикалисти и революционери, които излязоха на 1 Май във всички точки на света и показаха своето единство срещу капитализма и държавата.

Борбата продължава!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *